Sklizené plody ze zahrady nám mohou vydržet celou zimu. Máme osvědčené tipy pro správné uchování

 Zahrada 
02. listopadu 2018 09:42 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vypěstované plody ze zahrady nám mohou sloužit celou zimu Shutterstock
Konečně jsme sklidili všechno, co nám zahrádka během sezony dala. Ale co teď s tím? Nejlepší formou uchování je nechat zeleninu i ovoce v čerstvém stavu. Jenže takhle nám moc druhů dlouho nevydrží. Jak to tedy správně provést?

Nejčastější formou uchování je pochopitelně zavařování. Ale není rozhodně ideální. Jednak je časově náročné a za druhé díky tomuto procesu přicházíme o spoustu cenných látek. Navíc zavařovací sezona je dávno pryč. Jestli si lámete hlavu, jak ovoce a zeleninu nejlépe uskladnit, poradíme vám.

Brambory

Po vykopání bychom brambory měli nechat na vzduchu pořádně oschnout. Jakmile je necháme vlhké, zplesniví nám. Poté je necháme volně rozložené někde v temnu a chladu. A to minimálně po dobu 2 - 3 týdnů. Nakonec je opatrně a zlehka očistíme, sklidíme do pytlů a uskladníme na suché temné místo, kam se nedostane mráz.

Budete-li je uchovávat ve sklepě, kontrolujte rovněž vlhkost. Pokud by totiž byla až příliš velká, brambory by mohly vcelku rychle začít plesnivět.

Jablka a hrušky

Další nejčastější druh, který bychom si rádi uskladnili přes zimu. Jablka musíme zkontrolovat, aby nebyla nahnilá. Anebo teď už i přemrzlá. To poznáme ve chvíli, kdy je nakousneme. Uvnitř budou hnědé a ani chuť nebude příliš lákavá. Jablka uchováváme v dřevěných přepravkách nebo krabicích vyložených hoblinami či rašelinou. Nesmí se k nim v žádném případě dostat mráz. A opět by měly být v chladu a temnu. Pokud nemáte sklep, je možné jablka skladovat například zavěšená ve studni.

Pokud chceme uskladnit hrušky, pak je sklízíme těsně před dozráním, aby byly ještě trošku tvrdé. Můžeme je uchovávat podobně jako jablka, případně na chvíli stopku ponořit do rozehřátého vosku a nechat zatvrdnout.

Cibule a česnek

Jak česnek, tak i cibule se musí nechat pořádně proschnout, jinak velmi rychle shnijí. Cibule poté zavážeme do copů a zavěsíme na vzdušné a ideálně temnější místo. Z česneku zase s pomocí stonků vytvoříme pletence, které zavěsíme někam na suché místo. Pro obojí je ideální chladná, ale nepřemrzlá půda, kde proudí vzduch. Zde je bez obav můžete ponechat až do příští sezony, nic se s nimi nestane.

Křen a mrkev

Nejlépe uděláme, pokud jej uskladníme v písku v chladném sklepě. Takto nám bez obav vydrží až do další sklizně. Písek by měl být jemný, sypký a suchý. Vrstva od země by měla být minimálně deset centimetrů. Teprve pak do něj vložíme zeleninu, kterou chceme uskladnit a zasypeme další vrstvou písku.

Květák, brokolice a celer

Všechny tyto druhy vytrhneme ze země i s kořeny a pořádně očistíme od zeminy. Listy ponecháme a zavěsíme hlavou dolů. Opět na chladné – ideálně i temné místo. Takto by nám měla zelenina vydržet až měsíc. Pokud však bude mít zelenina ideální podmínky, pak může bez větší úhony přežít i čtvrt roku.

Krom zeleniny však nezapomeňte také zazimovat byliny, květiny a další rostliny. Třeba muškáty by chladné období roku rozhodně nepřežily. Schovejte je už dnes!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve