K podzimu patří rytí zahrady. Víte, jak vybrat správný rýč?

 Zahrada 
01. listopadu 2018 16:13 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Snad žádný zahradník se bez rýče neobejde Shutterstock
Poté, co na podzim sklidíte poslední plodiny ze zahrady, je třeba půdu porýt. Kromě toho, že je třeba znát správný postup, musíte také mít správný nástroj. Není totiž rýč jako rýč.

Někdo ryje zahradu každý podzim nebo jaro. Není to ale nezbytně nutné. Pokud máte kvalitní zeminu, kterou důkladně zryjete a přidáte do ní dostatek organického materiálu, hnojivo a doplníte chybějící vápník, můžete znovu pozemek porýt zas za dva až tři roky.

Aby záda nebolela

 O rytí je všeobecně známo, že je to poměrně namáhavá činnost, obzvláště v jílovité půdě. Řešení je jednoduché - nesnažte se najednou porýt celou zahradu, ale rozdělte si práci do menších celků.

Ideální doba na rytí jílovité a hlinité půdy je podzim, zimní mrazy pomohou narušit hroudy na povrchu. Písčité půdy je nejlépe rýt na jaře. O tom, jak nachystat zahradu na zimu, jsme psali zde.

Klíčové je nářadí

Práci vám usnadní i správné nářadí. Někdo dává přednost vidlím, další zahradu ryje třeba motykou. Nejčastěji ale lidé používají k rytí zahrady rýč. Navíc právě rýč bývá jedním z nejdůležitějších nářadí každého zahradníka. Kromě toho, že se pomocí něj ryje, tak vám poslouží i k výsadbě, přesazování nebo dělení trvalek a travin. Vybrat vhodný rýč je tak základ. Každému vyhovuje jiný typ rýče, ale obecně platí, že se dobře pracuje s rýčem s relativně rovným ostřím. Při vyrývání stromů a keřů totiž pak rýč nemá tendenci sklouzávat od kořenů.

Tvar horní části násady je věcí vkusu: nejrozšířenější násada ve tvaru T je cenově příznivá a relativně lehká. Zakončení násady ve tvaru písmene D je o něco trvanlivější a pevnější, ale také těžší.

Část spojující list rýče s násadou (tulej) by neměla být příliš krátká, jinak se rýč může snadno zlomit. Dbejte také na svá záda a volte délku násady tak, aby odpovídala výšce vaší postavy. S příliš krátkou násadou se budete muset při práci hrbit, což způsobuje bolesti zad a zvyšuje namáhavost. Horní konec násady se musí nacházet asi ve výšce pupku. Pokud často a pravidelně ryjete větší plochy, vyplatí se koupě dražšího rýče z ušlechtilé oceli, který je lehký,  nezničitelný a navíc se s ním výborně pracuje.

Je také dobré vybrat rýč s ohledem na typ půdy, kterou máte na zahradě:

  • Zaoblený rýč je vhodný pro práci s lehkou půdou.
  • Rovný rýč se hodí na rovnání povrchu, práci s písčitou půdou a zarovnání trávníku.
  • Špičatý rýč se používá na kamenitých nebo jílovitých a tvrdých půdách.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?