Chcete mít příští rok vlastní borůvky? Máte nejvyšší čas je zasázet

 Zahrada 
30. listopadu 2018 16:43 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Borůvky nemusíte chodit sbírat do lesa, vypěstujte si vlastní Pixabay
Rozhodli jste se, že si vypěstujete vlastní borůvky? Dobře děláte. Po celé léto budete mít chutné čerstvé plody vždy po ruce. Navíc toto vaše rozhodnutí jistě ocení děti, které borůvky doslova milují!

Borůvka zahradní, kanadská nebo velkoplodá je oblíbeným druhem zahradního ovoce. V zahradnictví vám poradí, zda vybrat nízkou či vysokou – keříkovou. Ta je v našich podmínkách hodně rozšířená. Keře vydrží mnoho let, bez problémů se dožívají 40 – 50 roků. Ač je sice borůvka samosprašná rostlina, doporučuje se v každém případě výsadba dvou a více rostlin. Pozitivně to ovlivní opylení a bohatší sklizeň. Některé druhy se dají sázet ještě teď, dokud není zem zcela promrzlá.

1. Výběr odrůdy

Můžete si vybrat ranou či středně ranou, polopozdní nebo pozdní. Anebo si pořiďte rovnou všechny, ať máte po celou sezonu co „zobat“. Počítejte ale s tím, že odrůda od odrůdy se liší chutí a velikostí bobulí i rostlin. S volbou konkrétní odrůdy se poraďte v zahradnictví, kde si tu svoji budete kupovat.

2. Stanoviště

Tohle je malinko oříšek, protože je třeba zjistit, jaké pH půdy máte. Ideální je rozmezí 3,5 – 4,5. Kyselost pak můžete v případě potřeby upravit rašelinou nebo výměnou půdy. Stejně tak jako přidáním kůry a pilin z jehličnatých stromů. Určitě volte těžce písčitou a propustnou půdu. Některé druhy můžete bez problémů pěstovat i v květináči na balkoně. Borůvky nejlépe rostou a plodí na slunečném místě. V nejhorším případě – pokud to nejde jinak – můžete borůvky pěstovat i v polostínu. Ale není to ideální stav.

3. Semena nebo sazenice?

Pokud budete borůvku pěstovat ze semen, počítejte nejméně se třemi roky, než začne plodit. Plná plodnost se pak objevuje dokonce někdy až za šest let. Semena je nutné nejprve namočit na den do vody. Teprve pak jsou připravena k vysévání. Lepší volbou je však koupě sazenice – ideálně staré dva až tři roky. To proto, abyste mohli mít hned plody a nemuseli na nic čekat.

4. Hnojivo

Na zálivku byste zapomínat u borůvek určitě neměli, ideální je dešťová voda. Nepravidelnost nemá tato rostlinka v lásce. Navíc rostliny pěstované v suché půdě se části plodů ještě před dozráním zbavují, ostatní plody jsou menší, málo šťavnaté a méně chutné. A pozor při hnojení – vyhýbejte se všemu, co obsahuje byť jen trošku chloru nebo vápna. Ani s tím u borůvky nepochodíte. Nejvhodnější je šetrné hnojivo přímo určené borůvkám. Krom borůvek však můžete teď sázet ještě i růže.

5. Sklizeň

Výhodou borůvek je to, že sklizeň je postupná. Nejvhodnější je sklizeň na 3 - 4 sběry. Plody sklizené předčasně postrádají charakteristickou chuť. Sklizeň v našich podmínkách trvá asi 30 dní.

6. Péče přes zimu

V běžných podmínkách borůvky snáší zimu velmi dobře. K poškození mrazem dochází nejčastěji v kotlinách, které pro pěstování borůvek příliš vhodné nejsou. V předjaří je nutné porost borůvek zkontrolovat a odříznout částí výhonů, které omrzly, a také se odstraní výhony mechanicky porušené.

Vyzkoušejte tyto odrůdy:

Earliblue - patří mezi nejranější odrůdy vůbec. Dozrává začátkem července, v některých oblastech dokonce už koncem června. Plody jsou poměrně velké, světle modré. Dužnina je velmi pevná, chuť dobrá, lehce nakyslá, mírně aromatická. Plody chutnají nejlépe „jen tak“.

Duke - vitální, vzpřímeně rostoucí odrůda, která se vyznačuje pravidelnou a vysokou rodivostí. Patří mezi nejvýnosnější odrůdy vůbec. Plody jsou středně velké až velké, jejich chuť je středně výrazná a středně sladká. Je to samosprašná odrůda.

Patriot - velmi raná odrůda, která je ideální pro pěstování v amatérských podmínkách. Roste relativně pomalu, ale je přizpůsobivá a měla by uspokojivě růst i v horších podmínkách. Je silně mrazuvzdorná a dává vyrovnanou úrodu. Plody jsou velké a výrazné chuti. Na podzim má nepřehlédnutelné vybarvení.

Jersey - patří k nejstarším odrůdám vůbec, ale je také jednou z nejspolehlivějších borůvek, které se pěstují. Plody jsou velké, v dobrých podmínkách můžou být v průměru větší než 2 cm. Jde o pozdě zrající odrůdu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve