Naučte se správně hrabat, vyhnete se pak bolestem zad

 Zahrada 
19. září 2017 14:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradničení s sebou často přináší bolesti zad. Je třeba zvolit vhodné náčiní a naučit se správným pohybům. Shutterstock
Na podzim čeká majitele zahrad spousta práce - pohrabat listí, porýt záhony... Ve všech případech jde o činnosti, po kterých řadu lidí bolí záda. Přitom podle odborníků stačí dodržovat pár zásad a bolestem se můžete vyhnout.

Základním pravidlem je nepodcenit počasí. I když svítí slunce, vzduch je už chladný a je třeba se dobře obléct. Nebojte se záda schovat třeba do termoprádla. Důležité je, aby byla schovaná i ve chvíli, kdy se předkloníte nebo si kleknete.

Čeho se vyvarovat

Nejčastější chybou při práci s hráběmi nebo motykou je dlouhodobé jednostranné zatížení v určité poloze a hluboký předklon s ohnutými zády. Vyvarujte se také rychlých a nekoordinovaných pohybů. Ideální je také se před prací protáhnout.

Pozornost je třeba věnovat i zahradnímu náčiní. Pořiďte si takové, u kterého se nebudete hrbit, nepřirozeně krčit nebo zaklánět. Ideálně byste měli mít páteř napřímenou a nemělo by docházet k dlouho trvajícím nepřirozeným polohám trupu. Obzvláště nebezpečné jsou takzvané rotace.

Měňte polohy

Nezapomeňte na to, že i při zahradničení je třeba jednotlivé činnosti střídat a občas se projít a protáhnout. Důležité je, aby svalstvo měnilo směr tahu, protáhlo se a prokrvilo. Předejdete tak tuhnutí svalů a přetížení z jedné polohy. Jakmile vás začne bolet za krkem, změňte hned polohu, protáhněte se, nebo si odpočiňte třeba u kávy. 

Každému nedělá dobře jiný typ pohybu. Naučte se poslouchat své tělo a vycházejte mu vstříc. Za všech okolností však platí, že záda by měla být rovná a měli byste se vyvarovat jednostranného přetěžování svalů.

Mějte rovná záda

Pokud  na zahradě využíváte kolečko, zapojte svalstvo trupu tak, aby nedošlo k rychlému přetížení určité části páteře či trupu jako celku. Opět je důležité udržovat záda v napřímeném postavení a nezaklánět při manipulaci krční páteř či hlavu, radí fyzioterapeuté.

Co se práce se sekačkou týká, platí pro ni to samé jako pro kolečko. A pokud místo sekačky používáte křovinořez, se kterým se pracuje pomocí opakovaných rotací trupu, dělejte si častější pauzy a pravidelně se protahujte.

Často se nevyhnete ani přenášení těžkých věcí. Kdo je na zátěž zvyklý, není pro něj nošení relativně těžkého břemene až tak rizikové. Nebezpečí hrozí u lidí, kteří na zátěž zvyklí nejsou, ani nesportují. Mějte na mysli, že není třeba všechnu práci zvládnout za den. Raději si vše rozdělte po částech. Pokud zvedáte těžké břemeno, dělejte to přes dřep s rovnými zády. V každém případě se vyhněte hlubokému ohnutí v zádech. Právě tento pohyb může způsobit ústřel bederní páteře, případně i výhřez meziobratlové ploténky. Důležité je využít síly svalstva trupu jako celku a nespoléhat jen na zádové svalstvo.

Co s bolavými zády

Pokud jste se bolestem zad přesto všechno nevyhnuli, naordinujte si odpočinek. Na bolest zad je nejlepší takzvané suché teplo v podobě nahřívacích polštářků, deček či bederních pásů. V žádném případě se s bolavými zády nenaložte do vany plné hoké vody a vyhněte se i horké sprše. Na mokré krátkodobé horko totiž svaly posléze reagují stažením a hrozí zhoršení obtíží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008