Schovali jste už muškáty? Jak se v zimě postarat o tradiční ozdobou našich oken

 Zahrada 
27. listopadu 2018 17:51 / Martina Langová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Muškáty přes zimu potřebují chlad a světlo Shutterstock
V letní sezoně zdobí mnohá okna, pokud byste je tam však nechali v tomto období, pomrzly by. Řeč je o muškátech, které jsou tradiční ozdobou našich domovů.

Tato typická balkonová rostlina se snad zaměnit ani nedá. Trvalka s hlízovitými kořeny a dlouze řapíkatými chlupatými, okrouhle srdčitými listy – to je pelargónie umckaloabo nebo chcete-li muškát.

Umí i léčit

Pelargonium sidoides, jeden z druhů muškátu, je rostlina s tmavě červenými až černými květy rostoucí pouze v Jihoafrické republice. Můžete ji znát i pod názvem Umckaloabo, který pochází z jazyka zulu a znamená silný kašel. Zulu kmeny po staletí používaly Umckaloabo k léčbě kašle a infekcí horních a dolních dýchacích cest. Kořen obsahuje mnoho důležitých protibakteriálně působících látek, éterické oleje, třísloviny (katechiny, galokatechiny a kyselinu galovou) a kumariny.

Expert na imunitu

Ač má většina lidí muškát zapsaný jako okrasnou rostlinku, hovoří se také o jeho terapeutických účincích. Má silné antibakteriální působení jak díky látce umckalin, tak i díky derivátům kyseliny gallusové. Díky ní se u muškátu objevují značné imunostimulační schopnosti, které tělo chrání proti nemocem z nachlazení.

Jestli jste nemocní a máte problém s vykašláváním, pořiďte si v lékárně preparát s jeho výtažkem. Může usnadnit přesun hlenů z průdušek, čímž se posiluje činnost plicních sklípků. Navíc zklidňuje a usnadňuje dýchání.

Pěstujte si vlastní muškáty

Muškáty jsou až příliš citlivé na chlad a rozhodně nesmí pomrznout. Pěstujeme je jako letničku. Pokud chceme, aby přezimovali, musíme je od podzimu do jara uchovávat ideálně na chladném stanovišti, kam se nedostane mráz. Můžeme je uskladnit ve sklepě nebo i v nějaké o trošku teplejší místnosti. Příliš se jim však nebude líbit pokojová teplota nad dvacet stupňů.

V každém případě však rostlina potřebuje dostatek denního světla. Co se týče zalévání, s tím velmi šetřete. V tomto období potřebuje rostlina jen minimální zálivku. Substrát však musí být stále vlhký, nikoliv přemokřený nebo suchý. Co se hnojení týče, to v tomto období zcela vynechejte. Nezapomeňte však, že od jara do podzimu je hnojení nutností.

Probouzení ze spánku

Muškáty byste už měli mít zazimované. Počítejte s tím, že teď přes zimu se muškáty až nepěkně vytáhnou do výšky. To u této rostliny však zcela není žádoucí. Koncem zimy je proto nutné rostlině odstranit všechny odumřelé části i výhony. Ty, které jsou přerostlé, pak sestříhněte na délku zhruba patnáct centimetrů. Ty odstříhnuté kusy pak můžete použít jako řízky, ze kterých vypěstujete nové rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve