Rajčata můžete pěstovat i v zimě. Chce to jen malou drobnost

 Zahrada 
07. prosince 2018 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obvykle se rajčata pěstují na zahradě Depositphotos
Jste zarytí pěstitelé a chcete se o úrodu starat i v zimě, kdy ale nic na zahradě neroste? Zkuste si doma vypěstovat rajčata. Potřebovat k tomu alebudete speciální místnost s vyhovující teplotou.

Rajčata jsou citlivá na teplotu. Když je venku teplo, mohou růst bez problémů na zahradě nebo na balkoně. Pokud se ale schyluje k zimě nebo je mráz, na balkoně už s nimi nepochodíte, protože k růstu prostě nemají vhodné podmínky.

Pěstební místnost

I v zimě ale můžete mít vlastní úrodu. Cesta k ní vede přes speciální pěstební místnost, v níž se dá regulovat teplota. Jestli si nemůžete dovolit místnost, postačí vám speciální box pro pěstování. Musíte ale myslet na dostatek tepla a světla.

Nejzákladnější věcí je, že rajčata potřebují být na světle 14 hodin denně. V zimě bývá delší dobu tma, proto se musíte postarat o to, aby bylo ve vaší místnosti světlo. Důležitá je i teplota. Správná teplota při růstu se pohybuje těsně pod hranicí 20 stupňů Celsia, jakmile se objeví květy, je potřeba jít na 25 až 30 stupňů Celsia.

S pěstováním domácích rajčat můžete začít klidně už na konci léta, protože to je největší předpoklad k tomu, aby rostliny vydržely až do zimy. U starších rostlin byste se nemuseli dočkat očekávané úrody. Pro pěstování používejte květináče, které rostlinám dovolí dýchat a mají dostatečné otvory pro odvodňování.

Nejlepší květináče jsou vysoké asi 15 centimetrů. Semínka zasejte do hloubky necelého jednoho centimetru. Hlínu udržujte jen lehce vlhkou. Jakmile má rostlina bezmála 10 centimetrů, pokud nemá dostatek místa, přesaďte ji do většího květináče.

Potřeba hnojit

V této chvíli můžete začít používat hnojiva, která budou rajčatům prospívat. Před sklizní je ale potřeba hnojiva včas vysadit. Dále na vás zůstane také opylování. Pyl z rostliny jemně setřete například kapesníkem a naneste ho na ostatní.

Abyste mohli sklízet úrodu po celou zimu, zasejte semínka rajčat po dávkách každé dva týdny. Než jednu sklizeň spořádáte, druhá už bude na světě. Jakmile se podaří získat první úrodu, uvidíte, jakou budete mít radost. Potom už bude pěstování snadnější. O pěstování bylinek doma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod