Zazimování bazénu: Zabraňte zničení stěn a nezapomeňte na příslušenství

 Zahrada 
10. října 2018 10:17 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Aby vám bazén dobře sloužil, dobře ho na zimu zabezpečte Shutterstock
Se stále se snižujícími nočními teplotami začínají zahrádkáři s přípravou na zimu. Rostliny přesouvají do domu, vytahují ze země cibuloviny a shrabují listí z trávníku. Je však ještě jedna zásadní věc, na níž by se nemělo na zahradě zapomenout: na zazimování bazénu.

Zazimování bazénu by se totiž mělo stihnout do doby, než se budou teploty trvale pohybovat kolem bodu mrazu.

Není bazén jako bazén

U nadzemního bazénu je postup poněkud jednodušší. Vypustíte z něj vodu, důkladně omyjete, vydezinfikujete a vysušíte vnitřní plášť, rozmontujete konstrukci a uskladníte jej, u zapuštěného bazénu to bude chtít větší péči. Protože jen ta zaručí, že vám bazén vydrží dlouho.

Začněte důkladnou očistou

Prvním předpokladem pro úspěšné zazimování je čistá voda na dně bazénu, jejíž konečná výška by měla být asi 10 centimetrů pod sběračem nečistot, známým také jako skimmer. Z hladiny však nejprve vylovte nečistoty, jako je napadané listí apod., vysajte dno bazénu speciálním vysavačem a do vody nalijte chemické přípravky určené pro bazénové čištění.

Poté s pomocí filtru vodu v bazénu důkladně promíchejte. Teprve poté snižte její hladinu na požadovanou výšku. A samozřejmě nezapomeňte, že odkryté stěny bazénu je nutné důkladně očistit také.

Zabraňte zničení stěn

Dalším důležitým krokem je aplikace takzvaného zazimovače. Tedy přípravku, který pomůže udržet v bazénu vodu v dobré kvalitě. Přípravek je po přidání do vody potřeba důkladně promíchat, aby se rozptýlil skutečně po celé ploše.

Je však mít na paměti, že zazimovač není nemrznoucím přípravkem, proto je dobré umístit na hladinu například několik částečně naplněných plastových lahví, které budou v případě, že by začala zamrzat hladina, fungovat jako deformační bloky. Díky tomu zabráníte poškození stěn bazénu.

Závěrečná předzimní péče samotného bazénu pro vás končí překrytím bazénu plachtou, díky níž nebudou na hladinu padat různé nečistoty, jako je listí nebo jehličí.

Nezapomeňte na příslušenství

Při přípravě bazénu na zimu musíte myslet také na to, že je třeba se věnovat i jeho příslušenství, jako jsou schůdky nebo filtrace. Schůdky řádně očistěte a uschovejte, podobné kroky vás čekají i u pískového filtru, jehož náplň je třeba řádně propláchnout, případně vyměnit za novou. Nezapomeňte také demontovat čerpadlo a hadice, z nichž vylijte všechnu vodu, aby nezahnívala. A totéž udělejte i s filtrační nádobou, případně tepelným čerpadlem. Ani tam nesmí žádná voda zůstat.

Pokud si na zazimování bazénu netroufnete sami, nevěště hlavu. Existuje mnoho firem, které vám s tím rády pomohou a alespoň v první sezoně ukáží, jak máte do budoucna o svého miláčka pečovat. Protože správné zazimování, stejně jako důkladné čištění, se vám vyplatí. Další tipy můžete najít také v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve