Pěstovat rajčata můžete i v zimě

 Zahrada 
19. listopadu 2019 14:09 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Není nad chutná a sladká rajčata, která jsou skvělým antioxidantem Depositphotos
Také vám připadají rajčata kupovaná v supermarketech bez chuti? Zkuste si přes zimu vypěstovat vlastní doma. Budou sladká a voňavá.

Říká se, že bychom měli jíst správně to, co nám zrovna sezona nabídne. Což by v reálu znamenalo, že na taková rajčata můžete rovnou zapomenout. Ale nemusí to být až taková pravda. Pokud k tomu vytvoříte vhodné podmínky, můžete si je vypěstovat doma i během zimy. 

Za oknem 

To, co rostliny potřebují, a rajčata nevyjímaje, je především světlo. V zimě ho však bývá poměrně málo. A rajčata potřebují teplo a světlo po dobu 14 hodin. Dá se to zařídit, pokud rajčata dáte například na okno. Tam budou mít rostliny dostatek světla a také tepla. Zkuste si proto vypěstovat keříčkovou odrůdu, která nedorůstá velké výšky.

  

Doplňujte živiny

V obchodech si kromě semen rajčat kupte také kvalitní zeminu, která je určená pro výsadbu zeleniny. Určitě si nezapomeňte přikoupit také hnojivo na rajčata, protože sazenice budou potřebovat opravdu kvalitní půdu. Pokud se chcete vyhnout chemii, vyrobte si některé z přírodních hnojiv, o nichž jsme psali zde. Zeminu rozmístěte do květináčů, zasaďte semínka a dejte za okno. Jakmile rostliny dorostou zhruba do výšky 7 centimetrů, je zapotřebí je přesadit do větší nádoby, která bude hluboká, aby se tam vešel dostatek zeminy s živinami. Zaléváme v dostatečném množství, ale ne tolik, aby uhnily kořínky rostliny. Jestliže se rostliny vytahují do výšky, zaštípneme vrchol, aby se keřík rozrůstal do šířky.

Pěstování v boxech

Ještě lepší alternativou a především zárukou úspěchu je využít pěstební boxy. Do boxu se používají květináče, které umožňují rostlinám dýchat a mají potřebné otvory pro odvodňování. Do nich vysejte semínka, zhruba do hloubky půl centimetru a dobře zalijte. Zeminu pak udržujte stále vlhkou. I v tomto případě platí, že jakmile rostlina doroste do výšky okolo 7 centimetrů, musíte ji přesadit do větší nádoby.

Přisviťte jim

Jakmile se sazenice dobře ujmou, můžete začít přihnojovat. Rostliny také udržujte v teple, což je důležité pro jejich zdárný růst. Kromě teploty jim také můžete dopřát více světla, a to pomocí umělého osvětlení. K tomuto účelu vám poslouží širokospektrální LED diody. Jakmile vám rostliny nasadí květy, zvyšte rostlinám teplotu na 25 stupňů Celsia a více. A pak už můžete čekat na první červené plody.

Skvělý zdroj antioxidantů

Rajčata jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Jsou bohatým zdrojem vitaminu K. Kromě toho působí proti sraženinám, dokáží regulovat krevní tlak, udržují správnou funkci nervového systému. Mají rovněž velmi pozitivní účinek na snižování hladiny cholesterolu.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008