Chcete mít příští rok dobrou úrodu? Nástává čas chránit vaše stromy i keře

 Zahrada 
26. října 2019 10:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejenom mráz, ale i slunce může stromy zničit Internet
Pokud chcete mít i příští rok dobrou úrodu ovoce, je potřeba stromy i keře na vaší zahradě chránit před mrazem, ale i sluncem. Teď je na to ideální období.

Nejvíce ohroženy jsou během zimy zejména mladé stromy a keře. Ty může ohrozit během následujících měsíců hned několik faktorů zároveň. Je to sluníčko, holomrazy, ale naopak i velké množství sněhu, a také škůdci, zejména hlodavci. Jak a čím tedy zahradu ochránit?   

Moc slunce škodí

I když to možná zní překvapivě, moc slunce během zimy opravdu stromům škodí. Působením slunečních paprsků na kmen se kůra zahřívá tak, že v kmeni začne proudit míza. Jenže ve chvíli, kdy po slunečném dni přijde mrazivá noc, je problém na světě. Na kmeni se vlivem rozdílných teplot udělají tzv. mrazové trhliny, a to způsobuje, že kůra postupně odumírá a odchlipuje se od dřeva. A výsledek? Strom může odumřít.

Vápno je klasika

Už i naši předci využívali sílu hašeného vápna. A tato osvědčená ochrana je doporučována i v dnešní době. Ideální nátěr je 20% vápenné mléko, které si připravíte smícháním hašeného vápna s vodou. Do směsi lze přidat i trochu hlíny, barva pak na kmenech stromů mnohem lépe drží. Ještě před začátkem prací zkontrolujte stromy a případnou odumřelou kůru seškrábejte. Nátěr klidně můžete během zimy zopakovat, a stejně tak učiňte i v předjaří, aby vám stromy nerašily předčasně.

Deska jako bariéra 

Pokud nechcete mít bílou zahradu, pak si můžete pomoci fyzickou bariérou. Stačí, když si najdete velkou dřevěnou desku, kterou připevníte ke stromu z jižní strany. Desku zajistěte, aby ji neshodil vítr a deska stromek nepoškodila. Tuto ochranu nenatírejte nikdy tmavou barvou, aby nepřitahovala sluneční paprsky.

Pomůže i obal

Stromky můžete jednoduše také obalit jutovinou, chvojím, slámou nebo rákosím, které je ochrání nejen před sluncem, ale i před sněhem a holomrazy. Pokud nemáte ani jedno k dispozci, lze použít staré krabice či bublinkovou fólii. Tu musíte na několika místech propíchnout, aby strom mohl dýchat a kmen se nezapařil. Takové obaly navíc ochrání stromy i před nenechavými hlodavci, kteří si zvláště v zimě rádi pochutnávají na kůře stromů. Před balením nezapomeňte odstranit spadané listí, které pak můžete následně dál využít. Jak? O tom jsme více psali zde.

Nasaďte stromu čepici

Obalit stromům můžete nejenom kmen, ale klidně mu můžete svázat provázkem i větve. Díky tomu vám nebude sníh lámat větve. A pokud na svázaný stromek či keř nasadíte návlek z plátěného či jutového pytle jako čepici, ochráníte tím dřevinu před velkou sněhovou nadílkou a holomrazy. Díky těmto krokům se vám zahrada příští rok odmění bohatou úrodou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod