Je nejvyšší čas zasadit cibulky jarních květin

 Zahrada 
09. listopadu 2019 11:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Do poloviny listopadu máte čas zasadit cibulky či hlízy jarních květin Depositphotos
Přibližně jen do poloviny listopadu máte čas zasadit cibulky či hlízy jarních květin. V nabídkách obchodů je nepřeberné množství druhů v bezpočtu barevných variant. Sázení je časově nenáročné a za jedno odpoledne si tak můžete doslova připravit půdu na jarní záplavu květů.

I když se často o cibulových a hlíznatých rostlinách obecně mluví jako o cibulovinách, je mezi nimi rozdíl, ale pro naši laickou potřebu zůstaneme u tohoto vžitého označení.

Výběr je jen na vás

Nejčastějšími na podzim sázenými cibulovinami jsou narcisy, tulipány, hyacinty, okrasný česnek, talovín, řebčík, ale také sasanky, lilie, ladoničky, modřence, krokusy (šafrán) nebo poslové jara - sněženky a bledule. Možností je skutečně celá řada, jistě si vyberete třeba i své nové favoritky.

Výběr cibulek a příprava půdy

Cibulky a hlízy doporučujeme nakoupit v zahradnictví nebo hobby marketu, kde mají vhodné podmínky pro jejich dlouhodobé skladování, což se nedá s jistotou tvrdit o všech internetových prodejcích. V obchodě si zároveň přibalte patřičné mořidlo, které zvýší schopnost zakořenění, zdravého růstu a celkovou odolnost. Po koupeli dle návodu nechejte cibulky oschnout.

Vhodnost půdy a příprava záhonu

Sázet můžete podle počasí až do poloviny listopadu, ale raději neotálejte. Každá rostlina má trochu jiné nároky na půdu, ale obecně neuděláte chybu, bude-li písčitohlinitá s propustným podložím. Vhodné nejsou půdy suché či štěrkovité. Záhon poryjte, vyházejte zbytky kořenů, rozdrolte velké hroudy a hráběmi urovnejte. Cibulky opatrně vtlačte do hloubky, která je přibližně třikrát větší než její průměr. Použití sázecího kolíku není ideální, protože pod cibulkami by mohla zůstat nežádoucí vzduchová dutina. Nakonec záhon pokryjte chvojím.

Nechejte svůj trávník rozkvést

Rozhodnete-li se zpestřit trávník jarními kráskami, nejprve jej sekačkou trochu zkraťte. Rýčem do hloubky 10-20 cm ohraničte místa pro sázení do požadovaného tvaru. Pokud byste, pánové, chtěli překvapit svou drahou polovičku, vytyčte si tvar srdce. Na Valentýna budete jistě po zásluze pochváleni, a možná i něco víc.

Rozdělte vnitřek prostoru na čtverce o šířce rýče tak, abyste mohli opatrně odřezat asi deseticentimetrové vrstvy trávy s hlínou. Drny odložte bokem, abyste je nakonec mohli vrátit na stejná místa. Půdu prokypřete a případně vylepšete kompostem. Rozhoďte asi dvoucentimetrovou vrstvu písku, rozmístěte cibulky, lehce zasypejte kompostem, přikryjte drny a zalijte.

Jak vidíte, není to nic složitého, ani náročného. Držíme vám palce, aby vám na jaře všechny cibulky vzešly a vy se mohli těšit z jejich neskutečné nádhery. A když už budete v pracovním, porozhlédněte se po zahradě, jestli ji máte opravdu důkladně připravenou na zimu. Připomeňte si s námi kroky, které není radno podcenit při zazimování zahrady.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47