Vypěstujte si muškáty ze semen. Je nejvyšší čas začít

 Zahrada 
16. ledna 2020 16:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Muškáty jsou jedny z nejoblíbenějších balkonovek Depositphotos
Milujete muškáty? A co si je tak vypěstovat sami přímo ze semínek. Není to vůbec těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Většina lidí si kupuje muškáty v supermarketu, pak je nechá přezimovat a na jaře je znovu vysadí ven. Jenomže se může stát, že jste pak v létě zklamaní. Vaše truhlíky jsou řídké, bez květu a napadené chorobami. To se letos může změnit. Stačí, když si vypěstujete vlastní pelargonie přímo ze semínek. Je ideální čas začít.

Semena jsou základ

Nejsou semínka jako semínka. Abyste mohli úspěšně pěstovat pelargonie, je potřeba dobře vybrat kvalitní semena. Kupte si semínka ve specializovaných obchodech nebo přímo v zahradnictví. Jenom tak budete mít jistotu, že vám z nich vyrostou silné a zdravé sazenice. 

Jděte na to

Leden a únor jsou ideální měsíce, kdy je potřeba začít s výsevem. Semínka můžete zasít rovnou do substrátu, nebo je nechat naklíčit na papíru či buničité vatě. Pokud jim poskytnete světlé a teplé stanoviště, dočkáte se už do týdne prvních klíčků. Vzešlé semenáčky opatrně pinzetou přeneste do připraveného substrátu. Uložte je mělce vzešlými prvními děložními lístky nad povrch. 

První květy už za pár týdnů

Mladé sazeničky pak nechejte nejlépe za oknem na parapetu dál růst. Ideální teplota po celou dobu pěstování by se měla pohybovat kolem 20 °C. V noci může být i nižší.
Asi po 2 měsících, když už mají pelargonie několik mladých zelených lístků, je můžete přesadit do květináčů s průměrem asi 11 centimetrů. Za pár týdnů už můžete mít košaté keříky s prvními kvítky. No a poslední přesazování vás čeká rovnou do truhlíků ven. S tím ale raději počkejte až po "ledových mužích". 

Hlavně hnojit 

Muškáty jsou poměrně náročné na živiny. Proto s hnojením začněte už v době, kdy mají asi 5 pravých listů o velikosti pětikoruny až desetikoruny. Použít můžete jakékoliv hnojivo určené pro muškáty - buď kupované a nebo si můžete vyrobit své domácí. Více o něm jsme psali zde. A nezapomínejte ani na zálivku. Ta musí být úměrná, aby substrát nebyl ani přeschlý, ani přemokřený. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod