Nezapomeňte se před nástupem zimy dobře postarat o ovocné stromy

 Zahrada 
24. listopadu 2019 11:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovocné stromy musíte dobře zazimovat Depositphotos
V měsíci listopadu by měly vrcholit veškeré podzimní práce na zahradě a týká se to i péče o ovocné stromy. I ty je totiž třeba řádně zazimovat, aby byly na jaře opět v plné síle.

Většina ovocných stromů a keřů již čeká na ošetření před zimním obdobím, z plodů najdeme na stromech maximálně pozůstatky pozdních jablek.

Co stromům dopřát?

Ovocným keřům a stromům v listopadu řádně prokypřete případně zryjte půdu kolem kořenů, kterou následně prohnojte a po hnojení vydatně zalijte. Nejvíce hnojiva si žádají angrešty, rybízy, jahodníky i vinná réva, méně pak malinové a ostružinové keře. Pokud není vaše zahrada oplocena, poskytněte ovocným stromům a keřům dostatečnou ochranu před okusem lesní zvěře. Kmeny stromů obalte pletivem, případně je ošetřete vhodnými chemickými přípravky.

Na co byste neměli zapomenout

Je několik věcí, na které by majitel ovocných stromů neměl v tomto čase zapomenout:

  • Jakmile opadají broskvoně, ošetřete je přípravkem proti kadeřavosti.
  • Při pěkném počasí lze ještě v listopadu vysazovat ovocné dřeviny.
  • Nezapomeňte odstranit ze stromů zaschlé plody.
  • Spadané listí pravidelně shrabujte a kompostujte.
  • Ošetřete větší oděrky na kůře kmene.
  • Zabezpečte stromy proti vyvrácení.

Podzimní řez

Co se týká podzimního prořezu stromů, zaměřte se zejména na peckoviny. Jádroviny nechejte tak a výchovný či udržovací řez proveďte až v období od února do března.

Listopad je také vhodným časem pro nátěr stromů vápnem. Bílá barva chrání okrasné a ovocné stromy před poškozením sluncem. To je důležité hlavně v zimě, kdy jsou příliš velké teplotní rozdíly mezi osluněním a mrazem. Bílý nátěr si připravte z čerstvě hašeného vápna, do kterého přidejte ke zvýšení přilnavosti hlínu, někdo doporučuje i olej. Směs by měla mít hustotu smetany. Vápenným roztokem pak natírejte kmeny včetně spodních větví. Kmen musí být suchý a teplota nesmí klesnout pod nulu. Nátěr časem ztratí účinnost a je třeba ho opakovat, a to nejméně dvakrát ročně. O tom, jak nejlépe skladovat hrušky a jablka, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky