Rostliny, které na zahradě rozzáří stinné kouty

 Zahrada 
29. března 2020 09:20 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Čechravu můžete nasadit do stínu i polostínu  Depositphotos
Většina lidí zbožňuje slunnou zahradu s výraznými květinami. Rostliny patřící do stínu si však také zaslouží svoji pozornost. Vypadají totiž taky pěkně. Jaké rostliny dokáží udělat parádu ve stínu?

Stinný kout znamená, že tam nikdy během dne nedolehne slunce. Většina lidí taková místa na zahradě mají a neví, jak je využít. Většina rostlin totiž vyžaduje alespoň polostín. Pod tím si můžete představit, že slunce na dané místo svítí zhruba čtyři až pět hodin denně. Z těchto důvodů potřebuje každá rostlina trochu jiné stanoviště. Zjistěte, co nasadit do míst, kam nesvítí slunce vůbec.

Bohyška

Bohyška je rostlina, která má ráda stinné oblasti s vlhkou půdou. Odrůd existuje několik, některé moc nenarostou, ale jiné se mohou hodně zvětšit. Bohyška má většinou zelenobílé listy. Bílou barvu najdete buď na jejich okrajích, či uprostřed.

Aconitum

Aconitum je trvalka, která má několik druhů. Může vyrůst až do tří metrů. Aconitum má silný stonek a tmavě modrý či fialový odstín květu. Vypadá opravdu krásně a na stinném stanovišti se vám bude vyjímat.

Kopytník evropský  

Kopytník je nízká rostlina s listy ve tvaru srdce, které jsou sice celé zelené, ale jejich květy vypadají velmi zvláštně. Někomu se však líbit mohou. Jde o toxickou bylinu, která má ráda stínové stanoviště.

Pokud by ji člověk ochutnal, podráždily by se mu tím ledviny, rozšířily zorničky a pociťoval by celkovou slabost. Těhotným ženám by patrně způsobil potrat. Když máte na zahradě mazlíčky, kopytník si tam nesázejte. Rozhodně by k rostlině neměly mít přístup ani děti.

Čechrava

Čechrava je nenáročná rostlina na pěstování. Vykvétá v létě. Můžete si ji pořídit v několika barvách. Dorůstá většinou do padesáti centimetrů. Rozšiřuje se v bohatých trsech. Čechrava má ráda vlhkou půdu.

Nejvíce se jí daří ve stínu či polostínu. Pokud jí zajistíte dostatečnou zálivku tak, aby byla půda, ze které vyrůstá, neustále vlhká, zvládne být i na slunečných stanovištích.

Pozitivní je to, že čechrava odolává silným mrazům. Nezahyne ani v teplotě minus třicet stupňů Celsia, což zvládne málokteré rostlina. Dále čtěte: Máte doma orchideje? Přesaďte je tak, aby neuhynuly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47