Nadopujte se vitaminy. Připravte si doma klíčky, jsou obrovskou zásobárnu vitaminu C

 Zahrada 
21. března 2020 09:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během pár dnů můžete mít doma obrovskou zásobárnu vitaminu C Depositphotos
Nesehnali jste v obchodě citrony? Nevadí. Za pár dnů můžete mít obrovský vlastní zdroj vitaminu C i dalších látek. Stačí vám k tomu pár semínek, vata nebo PET láhev.

Metoda klíčení semen je stará 3 000 let př. n. l.. Používali ji již stačí Číňané, znali ji také Aztékové, Navajové a Hunzové, kteří používali takto připravená zrna k přežití těžkých zim. Zjednodušeně lze říci, že při klíčení se probouzejí dřímající životní síly semen, zrno se jakoby oživuje a produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy obecně přijímá méně čerstvých potravin. Díky klíčkům získáte až několikanásobné množství vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Kromě toho klíčky zbavují tělo jedů, nezahleňují a nezanechávají nečistoty.

Co nechat klíčit

Pokud nevíte, co se dá nechat klíčit, pak vězte, že prakticky jakákoliv plodina, kteá vás napadne. Nicméně přednost dáváme těm, která jsou buď velmi chutná, nebo mají větší přínos pro naše zdraví. Zkuste si nechat naklíčit čočku, mungo fazolky, pšenici, ječmen, oves, žito, špaldu, pohanku, kukuřici, rýži, sladkou rýži, sóju, cizrnu, vojtěšku, řeřichu, hořčici, slunečnicová semena, lněné semeno.

Různé způsoby klíčení

Jestliže se rozhodnete nechat naklíčit semena, pořiďte si kvalitní semínka, která nejsou chemicky ošetřena. Ta pak propláchněte tekoucí vlažnou vodou. Pak již můžete postupovat několika možnými způsoby.

Speciální miska

Nakličovací miska je nejpraktičtější možností. Lze ji pořídit v prodejnách zdravé výživy nebo koupit přes internet. Skládá se ze soustavy tří misek, hluboké podmisky a víka a má odtokový otvor. Práce s ní je čistá a díky průhledným stěnám máte kontrolu nad celým procesem. Semínka rozprostřete na misky, zalijte je čistou vodou, misky postavte na podmisku, zaklopte je víkem a umístěte na okno, kde je každé ráno a večer kontrolujte. Semínka zalévejte vodou do vrchní misky. Pokud se dole v podmisce voda nahromadí, vylejte ji.

Na vatě

Tuto metodu znají i děti ze školy. Nejvíce se hodí pro malá semínka, například řeřichy, ředkvičky nebo salátu. Do hlubokého talíře rozložte vatu, na ni dejtě hustě semínka a prolijte vodou. Talíř dejte na světlé místo a pravidelně jej roste vodou z rozprašovače.  Rostlinky sestříhávejte nůžkami zhruba po deseti dnech.

Klíčení v PET láhvi

K nakličování můžete použít i obyčejnou plastovou láhev. Pro tento způsob jsou však lepší větší semínka, například fazole mungo, které jsou obrovskou zásobárnou živin. Více o této superpotravině jsme psali zde. Semínka nejprve nechejte několik hodin máčet ve vodě a pak je vsypejte do láhve, kterou uzavřete víčkem. Láhev pak ještě pomocí nahřátého nože nebo nůžek několikrát propíchněte. Semena dvakrát denně proplachujte, klíčit začnou stejně rychle jako na misce.

Kam se hodí

Semena jsou nejchutnější ve chvíli, kdy praskne obal a objeví se malý kořínek ne delší než délka semínka. Starší klíčky jsou také chutné, ale už ne tolik. Pokud nestačíte všechna semínka zkonzumovat, dejte zbytek do plastové krabičky a skladujte v lednici.  Před použitím je ale nezapomeňte propláchnout vodou. Semínka můžete používat do salátů, můžete jimi posypat chléb, přimíchat je do jogurtu či do polévky, přidat je do bramborové kaše nebo použít spolu s jinou náplní do palačinek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47