Myslete na ptáčky i v létě, potřebují vodu

 Zahrada 
21. července 2020 12:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda je pro ptáky důležitá Depositphotos
Horké letní teploty dělají starosti nejen zahrádkářům, ale také volně žijícím zvířatům. Výjimkou nejsou ani ptáci, kterým obvykle vypomáháme v zimě přidáváním dobrot do krmítka. Ovšem i v létě naši pomoc ocení.

V těchto měsících totiž potřebují zajistit zejména přístup k vodě.

Pomozte jim ochladit se

Léto, tak jak jej známe z posledních let, tedy suché a skoupé na dešťové přeháňky, je pro ptáčky poměrně krušným obdobím. A i když v posledních dnech občas zapršelo, i tyto dny se pro ně stávají bojem o vodu, aby horké měsíce vůbec byli schopní přečkat. A to nejen ve smyslu, že samozřejmě potřebují pít, ale díky vodě se také dokáží ochladit a postarat se o své peří, bez čehož neumějí žít.

Nádrž na koupání i k pití

Abychom jim jejich stále se zhoršující situaci ulehčili, je dobré jim na vhodných místech zajistit přístup k vodě. Základem letní péče o ptáčky je zajištění vhodného napajedla či nádrže na koupání. A je jedno, zda tyto pomůcky vyrobíte svépomocí nebo pro ně zamíříte do hobby marketu. Za obojí vám budou opeřenci vděční.

Hlavně dál od nebezpečí

Při umisťování těchto nádob nezapomínejte zejména na to, že ptáci by měli být v bezpečí. Je třeba proto nádoby dát tak, aby se k nim nedostali dravci, zejména pak kočky, dále pak by bazének měl být ve stínu a ideálně v blízkosti keřů či stromů. Nemusíte ale kvůli tomu rozhodně šplhat do korun stromů.

Vodu měňte a dolévejte

Také byste měli myslet na to, že vodu v pítku či bazénku bude nutné často měnit či doplňovat. Už proto je taktické tyto nádoby umístit do dosažitelné úrovně. A nezapomínejte v létě ani na hmyz, pro který je léto taktéž poměrně náročnou zkouškou. Abyste užitečným hmyzákům dopřáli co největší komfort a zároveň jim poskytli dostatečný úkryt, zkuste jim třeba u vás na zahradě postavit takzvaný hmyzí hotel. Pokud chcete inspiraci, naleznete ji v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod