Uchovejte si cukety na zimu, výborné je jejich zamrazení i zavaření

 Zahrada 
27. července 2020 11:05 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Oblíbené plody dozrávají právě teď Depositphotos
K nejčastěji pěstovaným a v posledních letech také velmi oblíbeným druhům zeleniny patří bezesporu cuketa. Právě ta v těchto dnech postupně dozrává a již brzy její plody doslova zaplaví nejednu zahradu.

A i když se na ni těšíme od chvíle, kdy jsme je zasadili, po pár dnech, kdy jíme pouze cukety na sto způsobů, bychom je nejraději několik měsíců zase neviděli. Pojďte se proto s námi inspirovat, jak je uskladnit či zpracovat, abyste si jich mohli užívat později, až na ně zase dostanete chuť.

Správné skladování zajistí dlouhou výdrž

Dobrá zpráva a pro někoho možná překvapivá je, že pokud cuketa správně dozrála, vydrží nám uskladněná ve sklepě až několik měsíců. Ne každý má však takové podmínky, které umožňují správné uchovávání cuket až do nadcházející zimy, proto lidé hledají varianty, jak zeleninu do zásoby uschovat.

Poduste a zamrazte

Nejjednodušším způsobem skladování cuket je jejich zamražení, avšak myslete na to, že je nejprve potřeba jejich tepelná úprava. Řešením je cuketu podusit, ugrilovat nebo blanšírovat a po vychladnutí zamrazit. Takto vám vydrží klidně celou zimu.

Konzervace zavařením

Pokud máte hodně cuket nebo málo místa v mrazáku, můžete cuketu skladovat například zavařenou. Začněte tím, že ji podusíte na troše oleje, poté ji vložíte do předem vymytých sklenic, dobře je uzavřete a zavaříte po dobu alespoň 20 minut na 85 stupňů Celsia. Výhodou je, že takto zakonzervovaná cuketa se později bude hodit na přípravu jak sladkých, tak slaných jídel.

Připravte si zelí do zásoby

Můžete si však rovnou připravit také konkrétní jídlo. Jednou z možností je připravit si do zásoby cuketové zelí, které při nedostatku aktuální kuchařské fantazie jako když najdete. Co budete na přípravu cuketového zelí potřebovat:

  • 4 kg nahrubo nastrouhané cukety
  • 500 ml octa
  • 400 g cukru krystal nebo krupice
  • 50 g soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 lžíci hořčičného semínka

Všechny ingredience smíchejte v míse a nechejte hodinu odpočívat. Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které důkladně vymyjte, a poté je začněte plnit odleželou směsí. V každé nádobě nechejte alespoň dvoucentimetrový prostor od horního okraje.

Sklenice zavíčkujte a dejte sterilovat na 20 minut při 80 stupních Celsia. Z uvedeného množství si do zásoby připravíte přibližně 8 zavařovacích sklenic, jejichž obsah uvítáte jako velmi chutnou přílohu k masům, haluškám nebo dokonce samostatně jako salát.

Tip

Vynecháte-li při míchání ingrediencí cukr, můžete zavařené zelí využít i do segedínského guláše nebo jako náplň do slaného pečiva.

Podobně jako cuketu můžete v podzimních měsících zpracovat také kadeřávek. I ten se dá krásně zužitkovat jako příloha k jídlům či salát. Více o této méně známé listové zelenině najdete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod