Rajčata ze semínek. Do čeho sázet, jakou odrůdu vybrat a další pěstitelské tipy

 Zahrada 
06. dubna 2021 11:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny Pixabay
Pěstujete-li na své zahradě rajčata, zkuste to letos jinak. Jděte na ně rovnou od semínek. Získáte tím skvělé a odolné odrůdy.

Pěstování rajčat se u nás mezi zahrádkáři těší mimořádné oblibě. Spousta zahrádkářů si však rajčata kupuje už jako předpěstované sazeničky, zejména kvůli ledovým mužíčkům. Pak je mohou rovnou zasadit přímo do záhonků a pomalu se začít těšit na skvělou úrodu rajčat. Otázkou je, zda letos vůbec budou mít lidé možnost si na tržištích či jinde koupit již hotové sazeničky. Pokud to nechcete nechat náhodě a chcete mít i letos úrodu rajčat, pak je ideální možnost si je předpěstovat ze semínek.  

Výběr odrůd

Při výběru vhodné odrůdy rajčat z toho můžete mít doslova hlavu jako balón. Ve státní odrůdové knize bylo totiž vloni zapsáno 50 odrůd keříčkových rajčat a 72 odrůd tyčkových. Semínka mohou být dále rozdělena podle toho, zda jde o ranou či pozdní odrůdu, rozdíly jsou také ve vzrůstu, vhodnosti prostoru i tvaru plodu, pevnosti, odolnosti k praskání, hmotnosti, skladovatelnosti, vhodnosti pro přímý konzum či zpracování. Co se týká odrůd pěstovaných na balkoně, někteří prodejci semen je mají uvedeny samostatně nebo pod keříčkovými odrůdami.

Do čeho sázet

K předpěstování rajčat je ideální malý skleníček. Ten si můžete vytvořit třeba z nepoužitého akvária, do něho dáte malé květníky nebo průhledné mističky s poklopem, ve kterých jste si přinesli domů zákusky. Použít můžete také kelímky od jogurtů, plata od vajíček či jiné vhodné nádoby. Záleží na tom, co doma najdete. Nejdůležitější je udělat do nádoby odtokový otvor, na který dáte kousek keramzitu nebo kamínek. 

Výběr substrátu

Aby vám semínka dobře rostla, je potřeba mít kvalitní substrát. Kupte si takový, který je přímo určen pro výsev rostlin. Je velmi důkladně zbaven zárodků chorob. Pokud použijete zeminu z loňského roku, pak ji nejprve přesejte přes hrubé síto, rozprostřete ji na plech a propečte ji v troubě na 100 °C asi 5-10 minut. Tím se zničí veškeré zárodky bakterií.

Semínka po dvou

Při výsevu dávejte semínka nejlépe po dvou. Lehce je zamáčkněte do zeminy a poté je překryjte velmi tenkou vrstvou zeminy. Pamatujte si, že jak je velké semínko, tak velká vrstva zeminy by na něm měla být. Pokud byste jí dali moc, bude se semínko prodírat velmi těžce na povrch. Osázené květináčky překryjte potravinovou fólií. Půdu pravidelně roste. Nezalévejte. K rosení můžete použít jak klasickou odstátou vodu, tak i bylinkový odvar, který semínka posílí. O tom, jaký je vhodný právě pro rajčata, jsme psali zde.

Dopřejte jim vzduch 

Semínkům dopřejte také čerstvý přísun vzduchu. Proto dvakrát denně fólii odkryjte a nechejte zeminu dýchat. Jakmile se objeví rostlinky, květináče už nezakrývejte a otáčejte s nimi každý den, aby se netáhly na jednu stranu za světlem. Ve chvíli, kdy se objeví první dva pravé lístky, přepíchejte rostliny do samostatných květináčů. Nebojte se dávat sazeničky hlouběji, klidně až k pravým lístkům a nechejte je v teplotě okolo 20 °C až do doby, než půjdou ven na záhon. To by mělo být ideálně po zmrzlých, tedy v květnu. Do té doby budou již rostliny dostatečně silné. Pokud máte možnost, sežeňte si chlévskou mrvu, kterou dáte při přesazování ke kořenům. Ta zahřívá kořenový systém a podporuje rychlý růst a bohatou úrodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve