Duben v zahradě. Co neopomenout s příchodem skutečného jara

 Zahrada 
29. března 2021 09:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimě definitivně odzvonilo a zahrádky začínají ožívat Pexels
Jaro definitivně převzalo vládu a zahrádkářské práce se rozjíždějí nezastavitelným tempem. Sází se další zeleninové druhy, ale i květiny, zakládají se živé ploty, pečuje se o ovocné stromy.

Projděte se s námi po zahradě a připomeňte si základní práce, na které je ten správný čas.

​První jarní květy

Tráva se zelená a zahrada pomalu začíná hrát hrát všemi barvami. Na sluníčko začínají vykukovat tulipány, narcisy a hyacinty, které budou brzy následovat trvalky i dvouletky. Ke konci měsíce bude čas na sázení mečíků a lilií, proto se poohlédněte po cibulkách těch nejkrásnějších. Na řadu přichází také vysazování živých a okrasných plotů, které nemají kořenové baly. Naopak jehličnany je třeba vysadit předrašené a s kořenovým balem. Duben je také ideálním časem k řízkování tújí, tisů a jalovců.

​Setí zeleniny

Někteří zahrádkáři se už pustili do setí zeleniny. Doba je vhodná pro saláty, ředkvičky, kedlubny, červenou řepu, okurky, jarní cibuli a česnek, dále pak kopr nebo cukrový hrášek. Pořád ale mějte na paměti, že vzhledem k tomu, že se stále ráno drží nízké teploty, je potřeba záhony překrýt netkanou textilií.

​Ovocné stromy

Duben je také ideální měsíc pro sázení ovocných stromků. Pouze u broskvoní skutečně počkejte na opravdu teplé dny. Staré stromy můžete přeroubovat, a pokud to s jejich úrodou nebylo úplně ideální, s vyrašením prvních poupat je můžete ještě prořezat. Je také čas na preventivní postřiky proti škůdcům a různým nemocem, které by mohly ohrozit úrodu. Čtěte také: Lněné semínko podpoří vaše zdraví, zlepší trávení i kvalitu vlasů a nehtů.

Zelený koberec

Také trávník bude potřebovat další fázi péče. Je třeba jej prohrabat a zbavit případného listí, posekat a dobře provzdušnit. Pokud se vám navíc zdá, že není všude stejně kvalitní a chtěli byste jej doplnit a zahustit, konec dubna je ideální pro výsev travních semen.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod