Aby byly muškáty či begonie krásné, musíte je dát na správné okno. Víme, kde se jim daří

 Zahrada 
25. března 2021 08:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá rostlina má jiné nároky na světlo Pixabay
Muškáty, petúnie a begonie. To je trojice nejoblíbenějších květin, kterými si lidé zdobí svá okna. Pokud chcete, aby se těmto kráskám opravdu dařilo, měli byste vědět, na kterém okně se jim nejlépe povede. Roli totiž hraje světová strana, na kterou dané okno míří.

Naše babičky vždycky říkávaly, že muškáty patří na západní a begonie na východní okno. Jak je to ale ve skutečnosti? Podle zahradníků je na radách našich babiček hodně pravdy, ale na druhou stranu se prý rostlinám povede i na jinak směřovaných oknech. Přesto určitá pravidla týkající se světových stran pro pěstování rostlin platí.

Muškátům svědčí červené odpolední světlo

I když my lidé vnímáme sluneční paprsky podobně ráno i během dne, rostliny to tak rozhodně nemají. Ranní sluníčko (tedy východní) obsahuje více modrého světla. To se hodí pro příjem energie a růst. Odpolední (tedy západní) sluníčko své vlnové délky natahuje a stává se červeným. Západní sluneční paprsky tak podpoří růst plodů a jsou nejvhodnější pro násadu květu. Nejhezčí a nejvybarvenější muškáty budete mít určitě na západním parapetu.

Obecně se dá říct, že muškáty ocení světlé a slunné stanoviště, bezvadně se jim tedy bude dařit i na jihozápadním okně. A dokonce se muškátům bude dařit i na jižním nebo východním okně. O tom, jak vyzrát na škůdce a choroby, kvůli kterým muškáty mohou i uhynout, jsme psali zde.

Begonie i petúnie dejte na východní parapet

Potřebujete-li osadit východní parapet, využijte begonie či petúnie. Pro tyto rostliny představují východní paprsky modrého světla naprosto ideální podmínky. Na východní okno míří ráno jemnější sluneční paprsky, odpoledne tu bývá stín. Begoniím se však povede i na okně směřujícím na severovýchod či dokonce na sever.

Co se týká petúnií, ty můžete zdárně pěstovat také na jižní straně. Zoufat nemusíte ani v případě, že máte okna směrem na západ, kam dopadá slunce odpoledne a navečer. Obecně se tu totiž může vést i rostlinám vhodným pro východní orientaci, přestože jsou paprsky západního slunce trochu ostřejší. A stejně tak můžete na západní straně pěstovat rostliny, které milují sluníčko a dávají se běžně na jižní stranu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47