Pěstujte bez chemie a těšte se na zeleninu s vyšším obsahem vitaminů, minerálů i vlákniny

 Zahrada 
22. března 2021 15:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bio zelenina vyžaduje pravidelnou péči Depositphotos
Bio zelenina je zelenina pěstovaná bez použití chemických prostředků. Má vyšší obsah minerálních látek, vlákniny a vitaminů. Je více koncentrovaná. Nezapomeňte, že záhon zeleniny je součástí celé zahrady, a tak by i ona měla být celá bio.

Hnojením nebo postřikem trávníku, který máte vedle záhonu, ovlivníte i zeleninu, takže označení bio zeleniny se už na ni nemůže vztahovat. 

Prevence

Pokud poskytnete rostlinám podmínky, které jim vyhovují - světlo, zálivka, živiny - podpoříte jejich kondici a vitalitu. Pokud máte rostliny ukryté ve stínu nebo v chudé půdě, nebudou vám dobře růst. Stejně tak je oslabíte zálivkou v poledne, dlouhodobým přemokřením nebo suchem. Vaše zahrada je ekosystém, který si tím lépe poradí s negativními vlivy, čím více bude rozmanitější a vyváženější. Ekosystém udržuje početné stavy přátelských živočichů, jako jsou žížaly či slunéčka sedmitečná, jež se živí mšicemi. Monokultury tvořené jednou plodinou jednostranně vyčerpávají půdu a poskytují ideální prostředí pro škůdce a choroby. Bio zelenině svědčí pestré záhony využívající vzájemné pozitivní vztahy.

Rozvržení záhonů

Ještě než začnete s prací na zahradě, rozmyslete si, jak záhony rozvrhnete. Je vhodné zvolit kombinace plodin do vzájemných vztahů a nároků na živiny. Promyslete časovou posloupnost druhů a odrůd zeleniny podle doby vegetace. Je vhodné umístit vedle sebe rostliny, které nejsou příbuzné a využívají odlišné ekologické niky, například kořenovou zeleninu vedle listové. Většina zeleniny nesnáší pěstování na stejném místě jako předešlý rok. Je to česnek, mrkev, cibule, rajčata a brambory. 

Kompost a organická hnojiva

Každá zelenina čerpá při růstu z půdy živiny, které spolu s ní sklidíte a sníte. Příroda recykluje živiny přes trávicí trakt živočichů, a pokud chcete být v souladu s ní, musíte využít stejného principu. Živiny dostanete do půdy kvalitním kompostem. Ten má nejvyváženější bilanci organických látek a živin. V biozahradě nemůže dobře udržovaný kompost chybět. Další variantou pro vaši biozahradu jsou organická hnojiva. Nezapomeňte, že hnůj obsahuje vysokou koncentraci živin, takže je třeba aplikovat přiměřenou dávku. Poměrně málo využívanou metodou je zelené hnojení. Hodí se k němu zejména rostliny jako například hrách, fazole nebo vikev, protože hlízkové bakterie na jejich kořenech umí fixovat dusík. Dále čtěte: Jaké ovoce a zeleninu se vyplatí kupovat bio bez pesticidů a u kterých druhů to není třeba řešit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod