Zapomeňte na anglický trávník. Založte si květinovou louku a přilákejte užitečné a krásné motýly

 Zahrada 
10. března 2021 10:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květinová louka vás potěší záplavou barev i květů Pixabay
Nebaví vás donekonečna sekat váš anglický trávník? Založte si květinovou louku. Bude vám dělat okrasu, navíc si do zahrady přilákáte i motýly.

Asi každý pozorný zahrádkář už zaznamenal úbytek užitečného hmyzu. Svým způsobem si za to můžeme i sami. Zakládáme perfektně střižené trávníky, na kterých se hmyz či motýli nemohou pást. A tak se zbytečně ochuzujeme jak o opylovače, tak následně o plodovou zeleninu. Bez opylovačů se totiž žádné úrody nedočkáte. A to je holý fakt. Řešením jsou květinové louky, které však nemusí působit vůbec neupraveně. Klidně si je můžete vsadit i do svého krásného anglického trávníku. 

Vhodná i pro chudou půdu

Květinová louka je vlastně druhově pestrý trávník s menší intenzitou sečení, který napodobuje přirozenou skladbu bylin. Díky bohaté skladbě květin tak získá hmyz potřebnou potravu, za což se vám odvděčí dostatečným opylováním zahrady. Výhodou je, že květinovou louku můžeme zakládat i na pozemcích s chudou půdou. A co víc. Čím chudší půda je, tím lépe se bude louce dařit. Založením květinové louky vám rovněž ubyde náročná péče o perfektní trávník.

Klidně i s trávníkem

Založení květinové louky neznamená, že se musíte vzdávat svého perfektně střiženého trávníku. Louku můžete založit i na malé části zahrady, případně s ní jen olemovat přírodnější trávník. Jedinou nevýhodou pořízení louky je fakt, že si na ni budete muset počkat nejméně rok, než vás odmění záplavou květů a barev. Ale pak to bude stát za to.

Jak louku založit

Způsobů, jak louku založit, je hned několik. Květinovou louku si můžete časem vypěstovat i z okrasného, nízko sečeného trávníku. U něj stačí vynechat pravidelné sečení, ale také veškeré postřiky, hnojiva a vertikutaci, která je potřeba pro jarní regeneraci trávníku, o které jsme psali zde. V první sezoně bude tato louka vypadat neefektivně, ale postupem času se její vzhled zlepší, protože ji postupně osídlí různé druhy plevele, které se sem dostanou z okolních pozemků. Pomoci můžete také bodovým výsevem osiva, ale to nebývá moc efektivní. Mnohem úspěšnější budete, pokud založíte zcela nový trávník, který osejete osivem na květinové louky. Těch je několik druhů. Některá osiva mohou trávy dokonce zcela postrádat, jiné mohou obsahovat pouze jeden druh byliny. Tady záleží čistě na vašem vkusu. Půdu připravte stejně jako na výsev trávníku, semena rovnoměrně rozházejte a jemně zahrňte hráběmi. Pokud byste seli příliš nahusto, rostlinky nebudou mít místo pro svůj vývoj.  

Nenáročná péče

Květinové louky mají jednu velkou výhodu. Prakticky se obejdou bez zavlažování. Bohatě jim stačí dešťové srážky. Stejně tak nepotřebují louky žádné hnojivo. Naopak by jim to spíše uškodilo. To, co ale budou pravidelně potřebovat, to je seč dvakrát do roka. Jádro úspěchu ale tkví v termínu jejího provedení. Určitě se do toho nepouštějte dříve, než dokvete a zaplodí většina kvetoucích rostlin. Jinak byste přišli o další květiny. Stejně tak neprovádějte seč příliš nízko, abyste neporušili přízemní růžice listů bylin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod