Správným řezem rybízu si zajistíte bohatou a kvalitní úrodu

 Zahrada 
14. dubna 2021 18:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez správného ošetření se bohaté úrody nedočkáte Pixabay
Rybíz je oblíbené letní ovoce. Kdo si ale myslí, že bez jakékoliv práce bude mít každým rokem velkou úrodu, je na omylu. I tyto keře se musí opečovávat.

Rybízová bublanina je letní klasika, stejně jako tradiční vánoční linecké cukroví s rybízovou zavařeninou. A nejlepší je čerstvě utržený z keře a třeba posypaný moučkovým cukrem. Rybíz je prostě oblíbené letní ovoce, které svou kyselkavou chutí dokáže osvěžit horké letní dny. Navíc je to skvělý zdroj vitaminu C i dalších látek, které prospívají našemu zdraví. Pokud si jej s oblibou pěstujete na zahradě a už se zase nemůžete dočkat malých bobulek, pak mu ještě teď zjara dopřejte ozdravnou kůru. Díky ní se můžete těšit na bohatou úrodu.

Chce to řez

Ať už si pěstujete bílý, červený nebo černý rybíz, bez jarního prořezávání se to neobejde. Keř se totiž tímto zákrokem prosvětlí a slunce se tak bude moct dostat i do vnitřních větví a bobulky díky tomu dozrají rovnoměrně. Řezem navíc odstraníte staré nebo slabé výhony, které už neplodí a keř se jimi jen zbytečně vysiluje. Ovšem pozor. Nelze ve stejnou dobu řezat všechny barevné odrůdy.

Černý po třech letech

Každá barevná odrůda plodí na jinak starých větví. Zatímco černý rybíz nese nejvíce plodů na větvích starých 2-3 roky, bílý a červený vydrží plodit 5 let. Proto u černého rybízu seřízněte už tříleté větve, u zbývajících dvou odrůd v prvních pěti letech provádějte jen řez prosvětlovací, a to buď po sklizni nebo v předjaří. Pokud nevíte, jak poznat staré větve, je to docela snadné. Starší bývají silnější, mívají tmavší kůru a o poznání menší listy. Navíc mnohem méně rodí než ty mladší.

Jaro nebo léto

Pro prořezy bývá lepší předjaří. Je to proto, že chladnější počasí napomáhá rychlejšímu hojení ran a brání rozvoji infekcí. Na druhou stranu je potřeba vybrat takovou dobu, kdy teploty již neklesají pod 5 °C, což zvláště na jaře bývá dost nevyzpytatelné. Takže i pro zkušené pěstitele to může být někdy oříšek. Pokud si tedy na takový zásah netroufáte, počkejte si na období těsně po sklizni. Díky tomu navíc můžete vypozorovat, které větve vám rodily málo a díky olistění uvidíte, kde koruna potřebuje prosvětlit. Rány nezapomeňte ošetřit latexovou barvou nebo štěpařským voskem, abyste zabránili infekcím. V předjaří je také potřeba ořezat maliník, abyste podpořili jeho plodnost. Jak na to jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod