Šťavnaté lístky jahodového špenátu se sladkými plody můžete pěstovat na zahradě i v květináči na balkoně

 Zahrada 
12. dubna 2021 08:49 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dekorativní plody této nenáročné rostliny si zamilujete Depositphotos
Kdo by neznal špenát. Pokrm, který lze připravovat na různé způsoby v teplé, ale i studené kuchyni. O čem jste ale možná neslyšeli, je jahodový špenát, který nabízí navíc i sladké plody. Lze je jíst za syrova, zavařovat, ale rovněž z nich připravovat lahodné smoothie.

Jahodový špenát, svým pravým názvem merlík listnatý, je jednoletou, vzácně víceletou, rostlinou, která má světle zelené zubaté lístky a červené sladké plody. Přirozeně se vyskytuje v pohořích jižní až střední Evropy, ale známý je též ze severní Ameriky. Kvete od června do července a vytváří zhruba půl metru vysoké keříčky.

Štavnaté lístky se dají využít jako alternativa špenátu, ale také při přípravě salátů, pomazánek, nebo jako příloha k masu. Lístky merlíku listnatého se dají rovněž dobře zamrazovat a dají se pěstovat nejen na záhonku, ale i v truhlíku na balkoně.

Zdravá čerstvá potravina

Jahodový špenát obsahuje vysoké hodnoty vitaminů C, A a K, tělu prospěšnou vlákninu, která zajišťuje správné zažívání a mnohé minerální látky a stopové prvky. Je proto vhodnou potravinou pro všechny, kteří se snaží dodržovat zdravou životosprávu. Jak pěstovat špenát jsme psali zde.

Salát i ovoce

Lístky merlíku listnatého jsou skvělou náhražkou špenátu a zdravou svačinkou při přípravě sendvičů, pomazánek či dresingů.

Jakmile však rostlina odkvete, zábava nekončí. Nasadí totiž velké množství krásně vonících šťavnatých červených plodů podobných malinám. Sladké plody jsou vhodné jak ke konzumaci za syrova, tak je lze i zamrazovat, zavařovat nebo z nich připravovat chutné smoothie. Skvěle se hodí i jako ozdoba na palačinky, zmrzliny či jiné dezerty a lze je brát jako alternativu k malinám či jahodám.

Na zahrádce i balkoně

Jahodový špenát není náročnou plodinou, lze jej pěstovat jak na záhonku na zahradě, v květináči na balkoně nebo i za oknem. Daří se jí ve výživné, přiměřeně vlhké půdě na teplém stanovišti s přístupem slunce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47