Šťavnaté lístky jahodového špenátu se sladkými plody můžete pěstovat na zahradě i v květináči na balkoně
Jahodový špenát, svým pravým názvem merlík listnatý, je jednoletou, vzácně víceletou, rostlinou, která má světle zelené zubaté lístky a červené sladké plody. Přirozeně se vyskytuje v pohořích jižní až střední Evropy, ale známý je též ze severní Ameriky. Kvete od června do července a vytváří zhruba půl metru vysoké keříčky.
Štavnaté lístky se dají využít jako alternativa špenátu, ale také při přípravě salátů, pomazánek, nebo jako příloha k masu. Lístky merlíku listnatého se dají rovněž dobře zamrazovat a dají se pěstovat nejen na záhonku, ale i v truhlíku na balkoně.
Zdravá čerstvá potravina
Jahodový špenát obsahuje vysoké hodnoty vitaminů C, A a K, tělu prospěšnou vlákninu, která zajišťuje správné zažívání a mnohé minerální látky a stopové prvky. Je proto vhodnou potravinou pro všechny, kteří se snaží dodržovat zdravou životosprávu. Jak pěstovat špenát jsme psali zde.
Salát i ovoce
Lístky merlíku listnatého jsou skvělou náhražkou špenátu a zdravou svačinkou při přípravě sendvičů, pomazánek či dresingů.
Jakmile však rostlina odkvete, zábava nekončí. Nasadí totiž velké množství krásně vonících šťavnatých červených plodů podobných malinám. Sladké plody jsou vhodné jak ke konzumaci za syrova, tak je lze i zamrazovat, zavařovat nebo z nich připravovat chutné smoothie. Skvěle se hodí i jako ozdoba na palačinky, zmrzliny či jiné dezerty a lze je brát jako alternativu k malinám či jahodám.
Na zahrádce i balkoně
Jahodový špenát není náročnou plodinou, lze jej pěstovat jak na záhonku na zahradě, v květináči na balkoně nebo i za oknem. Daří se jí ve výživné, přiměřeně vlhké půdě na teplém stanovišti s přístupem slunce.