Hnojivo, které zajistí více úrody, si můžete vyrobit sami. Zvládne to každý

 Zahrada 
09. dubna 2021 09:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny nepotřebují vždy hnojit chemickými hnojivy Depositphotos
Jestli si chcete zajistit hojnost barevných květin či velkou úrodu domácí zeleniny, bez použití hnojiva se neobejdete. Nemusíte hned sahat po chemických hnojivech, doma si snadno vyrobíte své vlastní přírodní.

Je třeba dostat do půdy více živin, jako je fosfor, draslík, dusík, které potřebují vaše květiny a zelenina. Když použijete domácí hnojivo, budete šetrní k přírodě a navíc se budete radovat z vašich zahrádkářských úspěchů. 

Rostlinné zbytky a jejich využití

V zahradách je travních a jiných rostlinných zbytků tolik, že není nutné vše dávat jen do kompostu. Užitečným způsobem, jak recyklovat posečenou trávu, je použít ji k mulčování květinových a zeleninových záhonů. Vlhkost v půdě se udrží déle a mulč dodává kořenům rostlin pomalým uvolňováním hnojivo. Tyto odřezky udržují půdu kyprou, takže ji nemusíte často okopávat. Travní odřezky na záhonech působí pro vaše rostliny jako přírodní hnojivo. Můžete použít trávu přímo z koše sekačky, ale nesmí obsahovat žádný plevel. Chcete-li zabránit zahnívání trávy, nesmí být mulčovací vrstva v čerstvém stavu vyšší než 5 cm. 

Zázračné hnojivo

Za zázračné hnojivo pro rostliny je považována kávová sedlina. Má vysoký obsah dusíku, fosforu, draslíku a minerálů. Tento typ hnojení nevyžaduje mnoho úsilí. Kávovou sedlinu rozložte na staré noviny a nechte vyschnout. Můžete ji použít k hnojení záhonků, ale i hrnkových, truhlíkových a pokojových květin. Pokojové květiny stačí hnojit jen jednou za šest měsíců. Venkovní rostliny mohou být hnojeny kávovou sedlinou až čtyřikrát ročně. Nejlepším způsobem je lehce posypat půdu kolem rostliny mletou kávou a pak ji zapracovat do země. U hrnkových a truhlíkových rostlin kávovou sedlinu přimíchejte do půdy při výsadbě.

Koňský hnůj

Není sice voňavý, ale je velmi účinný. Hnojivo vyrobené z koňského hnoje můžete použít pro růže a všechny zahradní rostliny, které vyžadují dostatek živin. Dejte jednu lopatu hnoje do kbelíku a naplňte vodou. Směs uložte na místo po dobu tří týdnů, aby mohla vyzrát. Hotovou kejdu zřeďte vodou v poměru 1:20 a roztok použijte k hnojení růží. Pokud dáváte přednost rychlejšímu postupu, koňský hnůj zakopejte přímo mezi růže.

Kopřivy

Kopřivy díky svému vysokému obsahu dusíku vyživují vaše rostliny přirozeným způsobem. Ideální pro výrobu tohoto hnojiva je dešťová voda. Dejte listy kopřivy, nařezané na malé kousky, do kbelíku s deseti litry vody. Malé množství listí můžete přidat přímo do půdy nebo je umístěte kolem rostlin při zalévání. Směs zakryjte a nechte louhovat dva týdny. Až kapalina ztmavne a zastaví se pěnění, bude domácí hnojivo připravené k použití. Nařeďte si půl litru domácího tekutého hnojiva s deseti litry vody a zalévejte tímto výluhem jednou až dvakrát týdně. Pokud máte na rostlinách mšice, můžete je tímto hnojivem postříkat. Tato ochrana trvá pouze do příštího deště, který ochrannou vrstvu smyje. Dále čtěte: Vyvýšené záhony vaše rostliny lépe ochrání před škůdci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008