Vypěstujte si saturejku. Chutnou bylinku, která se stane ozdobou vaší zahrady nebo balkonu

 Zahrada 
16. května 2021 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylinka navíc nádherně kvete Depositphotos
Pokud hledáte bylinku, která dobře chutná, a zároveň bude ozdobou vaší zahrady či balkonu, pak pro vás máme tip. Zkuste si pro letošek zasadit saturejku, která zajímavě obohatí váš jídelníček, a navíc také potěší včelky, kterým velmi chutná.

Její pěstování přitom není nijak náročné, vyžaduje však dávku trpělivosti při zasévání.

Která je ta pravá

Jelikož je právě období farmářských trhů, nebude sehnání semínek či sazeniček této bylinky pocházející ze Středomoří nijak náročné. Než však na nákup vyrazíte, ujasněte si, který ze dvou druhů pro vás bude vzhledem k místu pěstování ten pravý.

V našich končinách můžete narazit na jednoletou saturejku zahradní a vytrvalou saturejku horskou. Oba druhy potřebují hodně slunce a propustnou půdu a nesnášejí přemokření.

Saturejka horská s levandulově modrými či bílými květy je méně náročná na živiny a může se stát vděčnou ozdobou skalky, a to zejména tehdy, pokud si vyberete plazivý kultivar. Výhodou je, že s přikrývkou z listí či chvojí bez problémů přežije českou zimu, a když ji na jaře seříznete, krásně se rozvětví a znovu obroste.

Dopřejte i motýlům

To saturejka zahradní se bude se svými šedivými, bílými či růžovými květy skvěle vyjímat na okrajích záhonů, které zároveň díky svému aroma ochrání před škůdci. Na druhé straně je velmi oblíbená u včel a motýlů, takže vůbec není špatné vyhradit část její úrody právě pro tyto tvorečky, jelikož se jedná o prospěšnou medonosnou rostlinu.

Pokud navíc hodláte saturejku zahradní pěstovat na balkoně či terase, je velmi pravděpodobné, že vám vydrží až do následující sezony. Před zimou ji stačí zastřihnout, uložit do temné místnosti a zálivku zredukovat na minimum.

Nesejte stará semínka

Pokud budete saturejku pěstovat ze semínek, rozhodně si pořiďte čerstvá. Je velmi pravděpodobné, že z těch starších by vám nevyrostlo nic. A i v takovém případě se obrňte trpělivostí, klíčení semínek může nějakou dobu trvat.

Dopřejte jim jemnější substrát a vsaďte je jen do hloubky okolo dvou milimetrů. Misku se substrátem uložte na teplé a světlé místo a přikryjte ji například potravinovou fólií. Substrát každý den zvlhčujte rozprašovačem, aby nevyschl.

Tip pro kuchařky

Saturejka je skvělá k dochucení ryb nebo luštěnin, jelikož je vypozorováno, že díky tomu klesá pocit nadýmání. Bylinka se také výborně hodí do pomazánek nebo sekané. Díky své chuti dokáže nahradit dokonce sůl. Čtěte také: Vlaštovičník je užitečná bylina, která roste skoro na každé zahradě. Sbírejte její květ i kořen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum