Abyste měli větší úrodu kvalitního ovoce, nemusíte vždy použít chemii

 Zahrada 
13. května 2021 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ekologické pěstování je čím dál tím více populární  Pixabay
Některé ovocné stromy v podstatě žádné chemické ošetření v průběhu roku nepotřebují, a přesto z nich získáte spoustu ovoce. Jde hlavně o méně známé druhy. Mnohé další běžně pěstované stromy se také obejdou bez ochrany, ovšem musíte počítat s nižší úrodou.

Nejhůře se pěstuje bez chemie velké ovoce, mezi něž se řadí všechny klasické ovocné stromy. Jde o domácí druhy, které v sadech a na zahradách najdete hodně let. Během té doby se přirození škůdci přizpůsobili. Vypěstovat jablka bez chemických postřiků je velmi těžké, ovšem nikoli nemožné. 

Odolné druhy

Na trhu najdete řadu odolných, zcela rezistentních odrůd, které odolávají s menším či větším úspěchem chorobám a škůdcům. U jabloní, které zůstávají nejpěstovanějším domácím druhem, činí největší problémy strupovitost. První rezistentní odrůdy byly vyšlechtěny už před desítkami let. Kvalitou plodů, ať už šlo o chuť, úrodnost či dobu skladování, zaostávaly za běžnými odrůdami. Ovšem časem se na našem trhu objevily nové rezistentní odrůdy, které splňují nejpřísnější kritéria. Odolné odrůdy najdete i mezi ostatními ovocnými druhy. U švestek tak nejdete stromy rezistentní vůči šárce, padlí odolávají odrůdy angreštu Rolonda a Invicta, u rybízu si dokonce můžete pořídit odrůdy, které neohrožují žádné choroby. Důležité je vědět, že tyto odolné odrůdy existují.

Nejdůležitější je prevence

Prevence je nejdůležitější při ochraně stromů před chorobami. V hustých výsadbách vzniká vyšší riziko napadení a šíření houbových chorob. Koruny stromů udržujte dostatečně prosvětlené, protože tím snižujete riziko na minimum. Šíření chorob napomáhají i zdroje infekce, odkud se šíří zárodky chorob. Nejčastěji jde o peckoviny, ale často na stromech zůstávají zcela vysušená jablka. Listy nenechávejte na podzim ležet na zahradě, důkladně prostor vyhrabte. Všechny možné zdroje infekce během podzimu a zimy odstraňte.

Rozklad zbytků listí urychlíte i rozházením vyzrálého kompostu pod stromy. K mechanickým preventivním opatřením patří odstraňování napadených větví z korun stromů. Poznáte je tak, že bývají vyschlé, zdeformované a se zaschlými zbytky listů. Na stromy na jaře nastříkejte dezinfekční měďnatý roztok.

Ochraně se nevyhnete

V ekologické zahradě se nelze nějaké formě ochrany zcela vyhnout. Nemusíte k ní však nutně používat chemické postřiky. Široká bývá nabídka přípravků určených pro ekologické zemědělství. Jsou nejrůznější oleje, výtažky z řas, výluhy rostlin a podobně. Na zahradě najdou uplatnění i doma vyrobené rostlinné jíchy. Nejčastěji se připravují z kopřivy, chilli papriček a axamitníku. Platí jedno pravidlo, zkoušet a porovnávat vlastní zkušenosti s postupy, které doporučují ekologické knihy a další zahradníci. Dále čtěte: Zahrádkáře čeká nejdůležitější pěstitelský měsíc. Na co nezapomenout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve