Zahrádkáře čeká náročný měsíc, rozhodne o jejich úrodě

 Zahrada 
11. května 2021 10:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na záhony se přesunuje většina zeleniny Depositphotos
Květen příznivci zahradničení a pěstitelství milují. Sice jde o měsíc, kdy je v zahradě nejvíce práce, ale zároveň je to ideální příležitost se v této oblasti doslova vyřádit.

Na co tedy nezapomenout, aby vám v následujících měsících dělalo vaše zelené království radost?

Přesuňte květiny ze skleníků

Máte-li převážně okrasnou zahradu, přichází čas na rychle rostoucí a pozdně kvetoucí letničky. Je vhodná doba také pro výsadbu předpěstovaných sazenic květin ze skleníků či pařenišť. Pokud chcete množit některé trvalky, jako je například vlčí bob, je právě teď ideální čas na odebrání řízků.

Nezapomeňte také udělat finální střih jehličnanů a v případě, že máte na zahradě dostatek vláhy, můžete ještě vysázet okrasné stromky a keře. Máte-li na zahradě jezírko, můžete do něj vysadit lekníny a další okrasné vodní rostliny. Majitelé okrasných trávníků by jej měli začít pravidelně sekat, a to nejméně jednou za 14 dnů. Pokud bude venku dlouhotrvající sucho, je nutné pažit pravidelně zavlažovat, jinak by se mohl spálit. Čtěte také: Je nejvyšší čas pro výsev trávníku. Jak postupovat, aby se vám travní směs uchytila.

Jak se připravit na úrodu

Počátek května se nese ve znamení setí okurek, fazolí a cuket do hnízd. Na řadu přichází také letní odrůdy mrkve, salátu a hrášku. A jakmile pomine svátek zmrzlých, přijde čas na rajčata, papriky, dýně, lilky, patizony a další teplomilnou zeleninu. Budoucí úrodu musíte také včas začít chránit před škůdci v podobě dřebčíků, mšic nebo bělásků. Řešením může být, že na okraje záhonů vysadíte například afrikány, které tento hmyz odpuzují.

Vysaďte bylinky, ošetřete stromy

A svůj čas mají také bylinky. Už teď může na záhony zamířit majoránka, kopr či koriandr, ve druhé polovině měsíce přijdou na řadu sazenice bazalky, meduňky, máty nebo šalvěje. Velkou pozornost si v květnu zaslouží ovocné stromy, jelikož právě v tomto období dochází k napadání plísňovými chorobami. Proti nim je vhodné stromy preventivně ošetřovat, stejně jako proti strupovitosti či americkému padlí v případě angreštu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve