Létem práce na zahradě nekončí. Sázet květiny a zeleninu můžete i v září

 Zahrada 
06. září 2021 13:18 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Salát má raději chladnější počasí  Depositphotos
Vrchol vegetačního období se sice pomalu chýlí ke konci, ale to neznamená, že již nemůžete nic zasadit. Některým druhům rostlin vyhovuje pro počátek růstu přelom léta a podzimu. Co všechno můžete začít pěstovat v průběhu září?

Využijte poslední slunečné dny k výsadbě nových rostlin. Nejen jaro a léto představuje ideální roční období pro práci na zahradě. Na začátku podzimu můžete zasadit nové přírůstky do květinové a zároveň i zeleninové zahrádky, ze kterých budete mít užitek ještě v letošním roce.

Ředkvičky

Ředkvičky můžete zasadit do záhonu v průběhu září. Umístěte je na slunné stanoviště. Dařit se jim bude zejména ve vlhké a dobře odvodněné půdě. Většina odrůd vyroste velmi rychle. Připravené ke sklizni budou zhruba za měsíc. Ředkvičky pěstované na počátku podzimu bývají větší a chutnější.

Salát

Přelom léta a podzimu je ideální období pro výsadbu salátu. Vyhovuje mu totiž chladnější počasí. Sázet salát můžete jednou týdně od září do října, abyste mohli sklízet čerstvou úrodu od podzimu až do zimy. Připravený ke sklizni totiž bude zhruba za měsíc.

Rukola

Rukola je vynikající zelenina, kterou můžete přidat do těstovin či salátu. Jde o nenáročnou rostlinu, které se daří na slunném stanovišti a v propustné půdě. Zhruba za tři až pět týdnů budou lístky rukoly připraveny ke sklizni a okamžité konzumaci.

Podzimní astry

Podzimní astry si místo na podzimním záhonu rozhodně zaslouží. Krásně vám totiž svými barevnými květy rozzáří zahradu. Sazeničky můžete zasadit poblíž chryzantém, které také krásně kvetou na podzim. Umístěte je na slunné stanoviště a dopřejte jim pravidelnou zálivku. S množstvím vody byste to však neměli přehánět, astry nemají rády přemokření.

Hortenzie

Hortenzie ozdobí každou zahradu. Jde o kvetoucí keř, který může narůst do velkých rozměrů. Výrazné květy v několika různých barvách nemůže nikdo přehlédnout. Hortenzie se zpravidla vysazují v září, kdy je půda ještě zároveň teplá a vlhká.

Letos od nich nečekejte bohaté květy, na ty se budete moci těšit až příští léto. Kromě kvetoucího keře můžete v září také zasadit cibuloviny. Měli byste výsadbu stihnout ještě předtím, než přijdou první mrazíky.

Zdroj: housebeautiful.com, homesandgardens.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod