Moruše obsahují velké množství vitaminů. Rady a tipy, jak toto slaďoučké ovoce pěstovat

 Zahrada 
23. srpna 2021 08:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moruše jsou sladké, takže je milují i děti Pixabay
Moruše je sladké ovoce, které se podobá malinám či ostružinám. Můžete je využít do koláčů, k přípravě marmelád, šťáv, kompotů. Moruše navvíc obsahují velké množství vitaminů, zejména vitaminu C.

Morušovníky původem pocházejí z Asie, u nás se ale pěstují už několik staletí. Můžete najít stromy, které dosáhly věku 200 let. Jsou to obři, impozantní, rozložití, dorůstající výšky 15 až 19 metrů, proto se hodí na velkou zahradu. Plody moruše jsou bílé, červené až černé. Malé moruše jsou velmi osvěžující, mají sladkokyselou chuť a dají se konzumovat stejně jako plody maliníků a ostružiníků.

Morušovníky potřebují teplo

Morušovníky potřebují k dobrému vývoji teplé oblasti. Daří se jim tam, kde se pěstuje vinná réva a průměrná roční teplota nad osm stupňů Celsia. Ke svému růstu potřebují slunné stanoviště s dostatečně propustnou půdou. Nesnášejí stanoviště, která jsou chladná a zamokřená. Morušovník má bohatý kořenový systém zasahující do hloubky, proto si v hlubší půdě dokáže zabezpečit živiny. Morušovníky potřebují kolem sebe dostatek místa. Mladé stromky se sázejí na podzim nebo na jaře. Před zasazením namočte jejich kořeny na pár hodin do vody. Je vhodné jim vyhloubit dostatečně velkou jámu, aby se kořeny dobře usadily. Pak stromy zasaďte obvyklým způsobem k opěrnému kůlu a dobře zahrňte zeminou. První výhonky musíte střechovitě zkrátit, později prosvětlujete jen občas a necháte stromky volně růst. 

Snazší sklizeň

Moruše začínají plodit ve 3. až 4. roce po vysazení a velké úrody se dočkáte od osmiletého stromu. Ovoce opadává postupně, proto je dobré půdu pod stromem zatravnit nebo ji osadit nízkými trvalkami, na které ovoce může padat. Moruše chutnají skvěle. Když jsou čerstvé, můžete si je přidat do jogurtů a ovocných salátů. Vzhledem k chuťové podobě s malinami a ostružinami jsou z nich výborné marmelády, šťávy a ovocná vína.

Proč morušovník neplodí?

Nešlechtěné jednodomé samičí stromy morušovníků, které nemají v blízkosti opylovače, neplodí. Špatně plodit ale může i roubovaný, řízkovaný stromek. To se může stát, když byl z plodného stromu, který může mít některé větve samčí a samičí, odebrán roub pouze se samčími nebo samičími pupeny.

Choroby a škůdci

Pokud pěstujete morušovníky ve vhodných podmínkách, většinou netrpí chorobami a škůdci. Volně rostoucí morušovníky netrpí ohryzem zvěře a dobře snášejí i posypové soli. Poslední dobou jsou morušovníky poškozovány štítenkou katalpovou, která saje na výhonech a dřevnatých částech rostlin. Stromy, které nejsou ošetřené, mohou při silném napadení uhynout. Listy mohou být poškozovány housenkami různých motýlů. Ošetřit morušovníky můžete obdobnými přípravky jako jiné ovocné stromy. Dále čtěte: Právě teď je nejlepší doba pro sadbu těchto ovocných stromů.

Zdroj: gardenersworld.comdumazahrada.cz, ireceptar.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008