Dřepčíci jsou tak žraví, že během sucha zničí všechny rostliny. Efektivně je zničíte i ekologickou cestou

 Zahrada 
22. srpna 2021 14:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřepčíci patří mezi mandelinkovité brouky Pixabay
Dřepčíci jsou tak žraví, že během sucha zničí všechny rostliny, které si pěstujete v nádobách i na záhonech v zahradách. K dostání je celá řada chemických přípravků, které dřepčíky vyhubí, ale co si máte počít, pokud chcete zachovat svou zahradu bez chemie? Řešení existuje.

V případě dřepčíků napomáhá jejich množství suché počasí. Dospěláci se podílejí i na přenosu některých virů. Larvy, které se vyvíjejí v půdě nebo v listech, škody nepůsobí. Nejvíce škody dřepčíci nadělají na jaře na mladé brukvovité zelenině, trpí hlavně ředkvičky, ředkve a pekingské zelí. Jsou schopni zlikvidovat až 30 % veškeré plochy prvních děložních lístků zeleniny. Rostliny napadané dřepčíky poznáte podle proděravěných listů. Dřepčíci jsou tmaví brouci, kteří vylézají na listy zeleniny, jakmile oschne rosa.

Ochrana zeleniny

Můžete svou budoucí úrodu zeleniny ochránit ještě před výsevem, musíte ale koupit mořené osivo. Moření je prováděno chemickou cestou a mořidlo chrání vzcházející rostliny právě v tom období, kdy jsou nejcitlivější k napadení dřepčíky. Ještě před napadením zeleniny dřepčíky se osvědčuje použití sítí. Sítě s velmi drobnými oky poslouží jako mechanická ochrana brukvovité zeleniny. Proti dřepčíkům můžete bojovat dostatečnou zálivkou. Ta je důležitá v letních měsících, kdy kvůli nedostatku vláhy musíte provádět vydatné zavlažování. 

Dřevěný popel

Na listy můžete aplikovat dřevěný popel, nejlépe za rosy, to se osvědčuje u košťálovin. U růžičkové kapusty popel působí na pevnost růžiček. Lze použít i odvar z pálivé papriky, kdy účinnost zvýšíte přidáním kapky alkoholu a mazlavého mýdla. Pokud napadené listy košťálovin necháte zkvasit, pak touto naředěnou jíchou můžete dřepčíky odpudit.

Vápenný prach

Velmi osvědčeným prostředkem proti dřepčíkům je vápenný prach. Pálené vápno pokropte vodou a nechejte rozpadnout. Takto připraveným vápenným prachem rostliny z rána poprašte. Rostlinám neuškodíte, ale housenky z nich odpadnou a uhynou. 

Postřik z rebarbory

Po sklizni rebarbory můžete zbylé listy zkompostovat nebo z nich připravíte hnojivo. Listy z rebarbory natrhejte na kousky, dejte do hrnce a přelijte vodou, aby byly ponořené. Nechejte je dva dny vyluhovat. Potom 10 minut převařte, nechte vychladnout a zřeďte vodou 1 : 10. Vůni tohoto odvaru dřepčíci nesnášejí, takže kromě hnojení můžete zalévat i záhony, na kterých hrozí napadení dřepčíky. Další možností je prolití půdy ještě před výsadbou. Dále čtěte: Jestli se chcete zbavit molů jednou provždy, musíte vědět, jak na to.

Zdroj: magazinzahrada.cz, ireceptar.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47