Sekačka s tupým nožem je za trest. Trávu neposečete a navíc zničíte motor

 Zahrada 
20. září 2021 10:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ostré nože jsou u sekačky důležité Pixabay
Sekačky byly v posledních měsících v pořádném zápřahu, a je tak dost pravděpodobné, že nože už nejsou moc ostré. To je ale chyba, protože to má negativní dopad nejen na vzhled trávníku, ale i životnost samotné sekačky.

Kromě toho, že sekačka s tupým nožem špatně seče, tupý nůž zároveň více zatěžuje motor. Část tolik potřebného výkonu motoru padne jen na to, aby tupý nůž překonal odpor v hustém trávníku. Další potřebný výkon k tomu, aby se trávou dobře plnil koš, pak chybí. Tunel, kterým tráva putuje do koše, se hltí, koš je plněn sotva do poloviny a i samotný trávník po sečení nevypadá zrovna dvakrát reprezentativně. Je spíše otrhaný, střapatý, potrhanými konečky ztrácí vláhu, chřadne, žloutne a je potřeba jej častěji zavlažovat. Nůž je tedy nutné udržovat ostrý.

Broušení nože je nejlepší nechat odbornému servisu. Pokud ale víte, co děláte, můžete se o nabroušení nože pokusit sami. Musíte si však uvědomit, že pokud něco uděláte špatně, veškerá rizika a zodpovědnost jdou za vámi.

Demontáž nože

Před demontáží nože musí být elektrická sekačka odpojena od sítě, z akumulátorové sekačky vyjměte akumulátor a u motorové sekačky vždy odpojte kabel od zapalovací svíčky.

U elektrických a akumulátorových sekaček je jedno, jak je otočíte, u benzínové sekačky však musíte myslet na olejovou náplň v motoru. Při demontáži nože benzínovou sekačku nikdy nenaklánějte na přední stranu. Olej by mohl proniknout do rozvodů ventilů a do palivového systému. Motorovou sekačku proto nakloňte mírně na zadní stranu směrem ke koši tak, abyste se dostali k noži. Nezapomeňte vypustit palivo, aby při naklánění nevyteklo z nádrže.

Ohnutý nůž vyhoďte

Pokud je nůž zohýbaný, raději jej rovnou vyměňte za nový, srovnat jej do původního tvaru se povede jen velice těžko. Ohnutý nůž by byl nevyvážený, způsoboval by vibrace, které by byly nejen nepříjemné, ale jejich následkem by docházelo k rychlému opotřebení sekačky.

Když už máte nůž sejmutý, můžete zkontrolovat prostor pod šasi. U motorových sekaček s pojezdem prohlédněte kryt řemene pojezdu, zda není poškozený. Občas se stane, že nůž může odhodit kámen, který kryt poškodí, a pak se pod kryt dostává tráva. Ta se následně nabaluje na řemenice a způsobuje padání řemene. Je-li kryt řemene poškozený, vyměňte jej. Spodní stranu šasi také rovnou očistěte od zbytků trávy a dalších nečistot, aby stěny šasi byly hladké a nezachytávala se na nich další tráva.

Broušení nože

Nůž můžete nabrousit na brusce nebo pomocí pilníku ve svěráku.

Ostří bruste ve stejném úhlu, v jakém bylo nabroušeno původně. Pokud byste úhel zmenšili, sekačka by sice sekala lépe, ale nůž by se velice rychle otupil. Pokud byste naopak úhel zvětšili, sekačka by sekala špatně. Při broušení dbejte, aby bylo ostří rovné a úhel po celé jeho délce stejný.

Nůž je ovšem velice důležité brousit tak, aby byl vyvážený. V servisech mají pro vyvážení nože speciální nástroj. Doma se můžete pokusit nůž vyvážit tak, že jej zavěsíte za upevňovací otvor například na šroubovák. Správně vyvážený nůž bude viset vodorovně. Pokud jedna strana klesá, protože je těžší, přibruste ostří na těžší (klesající straně) a opět proveďte test vyvážení. Postup opakujte, dokud nůž nebude viset perfektně vodorovně.

Jak už jsme uvedli, nevyvážený nůž při vysokých otáčkách způsobuje vibrace. Ty se pak přenášejí na ložiska klikové hřídele motoru, jež se tím rychleji opotřebí. Vibrace se ale přenášejí i do celé sekačky, čímž se mohou postupně uvolnit šroubované i svařované spoje, zvětšuje se vůle na pohyblivých spojích, trpí tím i materiály, ze kterých je sekačka vyrobena. Vyvážení nože proto není radno podceňovat.

Osazení nože

Zkontrolujte, zda není nějak poškozen unašeč nože a zda je v pořádku závit i na šroubu upevňujícím nůž. Vše důkladně očistěte a promažte. Zpomalíte tak korozi a zmenšíte riziko potíží s povolením nože při další údržbě. Ujistěte se, že je nůž osazen správně (není nasazen například obráceně) a může se volně otáčet.

U motorové sekačky zkontrolujte, zda nedošlo k úniku oleje, zkontrolujte jeho hladinu a případně jej doplňte. Rovnou můžete zkontrolovat a vyčistit či rovnou vyměnit vzduchový filtr.

S nabroušeným nožem vám půjde práce pěkně od ruky a poděkuje vám nejen trávník, ale i sekačka. O tom, jak co nejlépe nabrousit kuchyňské nože, jsme psali zde.

Zdroj: popularmechanics.com, protoolreviews.comHecht, lawnlove.comlawn-tech.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum