K předpěstování sazenic lze využít věci, které běžně vyhazujete do koše. Třeba čajové sáčky nebo vaječné skořápky

 Zahrada 
31. ledna 2022 08:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinky nemusíte předpěstovávat jen v klasických květináčcích, existují i alternativní řešení Unsplash
Konec ledna je ideální čas k předpěstování některých druhů rostlin. Použít můžete speciální květináčky, ale pokud chcete ušetřit, použijte věci, které doma běžně vyhazujete jako odpad. Rostlinky vám porostou jako divé.

Kvůli sazeničkám nemusíte hned utíkat do obchodu a shánět malé květináčky na sadbu, pomůžete si i běžným domácím odpadem. Vytvoříte z něj výtečné nádobky na semínka a rostlinám ještě dodáte živiny.

Vaječné skořápky

Někdo dává vaječné skořápky na kompost, někdo do odpadkového koše. Zkuste si ale tentokrát několik skořápek dát stranou a použijte je k pěstování sazenic. Skořápky dobře umyjte a osušte. Někdo je kvůli choroboplodným zárodkům i krátce povaří. Do spodní části udělejte pomocí jehly malou dírku, aby měla přebytečná vlhkost kudy odcházet ven.

Pak do skořápky dejte vhodný substrát a postavte ji do obalu na vajíčka. Pokud máte papírový, je lepší ho předem vystlat potravinářskou fólií. Jinak by se mohlo stát, že se vám krabička vlivem vlhka brzy rozpadne.

Do půdy lehce zatlačte semínka. Pokud chcete udržet ve skořápce lepší klima, přikryjte ji shora potravinářskou fólií. Skořápka obsahuje mnoho živin, například uhličitan vápenatý, fluor, fosfor, železo, zinek, síru, mangan, selen, měď či křemík. Všechny tyto látky rostlinka absorbuje. Až rostlinku přesadíte do větší nádobky, použijte rozdrcené skořápky jako hnojivo.

Čajové sáčky

Další možnost, jak pěstovat sazenice, nabízejí použité čajové sáčky. Můžete jimi nahradit rašelinové nebo kokosové tablety z obchodu. Jednoduše v sáčku vytvořte malý otvor, dejte do něj pomocí malé lžičky trochu vhodného substrátu a nakonec do zeminy zatlačte dvě semínka. Později slabší z rostlinek odstraníte. Sáček můžete položit na talířek, anebo můžete sáčky vyskládat vedle sebe do nějaké plastové nádobky.

Díky tomu, že v čajovém sáčku je pro každou rostlinku vymezený konkrétní prostor, nestane se, že se vám kořeny několika rostlin zamotají do sebe. Jakmile bude rostlinka silná, můžete ji i se sáčkem vložit do záhonu, případně většího květináče.

Dejte si ale pozor na jednu věc. V čajových sáčcích půda docela rychle vysychá, takže dbejte na pravidelnou zálivku. Metoda je vhodnější pro výsadbu menších semen. Ideální je použít sáčky ze zeleného nebo černého čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem dusíku, což ocení hlavně kyselomilné rostliny. Skvělý je ale také třeba heřmánkový nebo kopřivový čaj, který má rovněž mnoho minerálů včetně dusíku. Přesličkový čaj zase zvyšuje obranyschopnost proti houbovým chorobám.

Ruličky z toaletního papíru

Také ruličky z toaletního papíru lze využít k pěstování sazenic. Buď je ponecháte jen tak, nebo spodní části naříznete a zatlačíte papír dovnitř tak, aby vzniklo dno. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, vyskládejte ruličky do plastové nádoby a nasypejte do nich substrát. Opět do půdy semínka jemně zatlačte a pro lepší klima můžete ruličky překrýt potravinářskou fólií.

Při přesazování můžete sazenici v ruličce ponechat, v půdě se totiž papír rozloží. Jde tedy o optimální metodu pro rostlinky, které hůře snášejí manipulaci v souvislosti s jejich přepichováním . Týká se to například papriky, máku, hrášku nebo čemeřice.

Zdroj: therainforestsite.com, gardenbetty.com, ladyleeshome.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?