Nezapomeňte na výsadbu česneku. Právě nyní je ideální doba

 Zahrada 
11. listopadu 2021 15:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Česnek je v kuchyni nepostradatelnou surovinou Pixabay
Chystáte si pro příští rok vypěstovat vlastní česnek? S přípravou na výsadbu byste měli začít už nyní a nezapomeňte jej především namořit.

Umíte si představit bramborák nebo špenát bez česneku? Asi ne. Česnek je prostě nenahraditelný, a to nejenom v kuchyni, ale především jde o významné přírodní antibiotikum. S jeho výsadbou ale počkejte na správný čas.

Správná teplota

Platí obecné pravidlo, že česnek se nesází do té doby, než teplota půdy trvale klesne pod 9 stupňů Celsia. Ale pozor, nejde o venkovní teplotu, ale o teplotu půdy. Může se tak stát, že s výsadbou budete čekat do Vánoc, možná i později. Určitě ale vyčkávejte. Správné načasování je totiž klíčem k úspěchu. Důležité je, aby stroužky v půdě pouze zakořenily, ale nadzemní zelené části vykoukly až na jaře. Navíc při vyšších teplotách hrozí riziko, že výsadbu napadne hniloba nebo jiná choroba. 

Příprava záhonu

Česneku se rozhodně nebude dařit tam, kde už dříve rostl. Na stejné místo jej můžete zasadit nejdříve po čtyřech či pěti letech. K tomu všemu potřebuje slunné, teplé a vzdušné místo, půdu s dostatkem humusu a vápna. Navíc potřebuje dostatek živin. Proto je potřeba před výsadbou česneku dobře připravit půdu. Přihnojte zeminu kompostem, uleželým hnojem, močůvkou, zvolit lze i zelené hnojení. Co je zelené hnojení a proč je pro půdu ideální, jsme psali zde.

Mořit či ne

Česnek je určitě dobré před výsadbou namořit. Ochráníte jej tak před největšími škůdci. I když samozřejmě nic není stoprocentní. Mořit můžete buď celé palice už asi měsíc před výsadbou, nebo jednotlivé stroužky asi den předem speciálním přípravkem, který můžete sehnat v kterémkoliv zahradnictví či hobby obchodu a poté jej namočte do roztoku lignohumátu. Pokud jste česnek mořili už v létě, těsně před výsadbou ho rozdělte na jednotlivé stroužky a namočte je do výše uvedeného roztoku. Těsně poté česnek vysaďte.

Orientovaná sadba

Stroužky vysazujte hluboko do zeminy, ideálně tak 10-15 cm. Čím hlouběji bude, tím lépe bude ochráněn před výkyvy počasí. Během sadby česneku jej dávejte podpučím dolů. To je ta širší část stroužku. Z ní poté vyrostou kořeny a vrchol bude mít snadnější cestu nahoru. Stejně tak je dobré orientovat stejným směrem i bříška stroužků. Zajistíte tak shodnou orientaci všech rostlin, která vede k větší přehlednosti výsadby a snazší péči o ni. Co se týká vzdálenosti mezi jednotlivými stroužky, ta by měla být taková, aby se vám dobře udržovala okolní půda bez plevele - tedy pětadvacet až padesát centimetrů. Samozřejmě, že záleží na velikosti vaší zahrady.

Zdroj: almanac.com, oldworldgardenfarms.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod