Kvetoucí kámen může být ozdobou vašeho bytu nebo originálním dárkem

 Zahrada 
19. ledna 2022 09:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lithopsy jsou od pravých kamenů často k nerozeznání Depositphotos
Už jste někdy slyšeli o kvetoucích kamenech? Pokud ne, představíme vám opravdu neobvyklý sukulent a prozradíme, jak jej pěstovat.

Takzvané lithops si na první pohled opravdu můžete splést s klasickými kameny. Jsou nenápadné, nemají ani stonek, ani listy. Ale pokud se o ně budete opravdu dobře starat, odmění se vám květy a dokonce se některé mohou svlékat i z kůže. 

Potřebují světlo

Základní pravidlo pro pěstování živých kamenů je, že potřebují dostatek světla, ideálně pět hodin denně, a substrát bohatý na minerály. Neznamená to však, že byste je měli dávat na celodenní slunce. Ideální je pro ně parapet na východ nebo jihovýchod. Naopak nedostatek světla je zase degeneruje, sukulenty se mohou vytahovat a ztrácí přirozenou barvu. Během zimy umístěte rostlinu na chladnější místo, kde je však stále dostatek světa. Jinak se celková péče od běžných sukulentů a kaktusů klasicky nemění, a to se týká i zálivky. Tu rostlině dopřejte až ve chvíli, kdy má suchou půdu.  

Kombinujte je s kameny

Živým kamenům bude svědčit sousedství říčních kamenů a oblázků. Díky nim vynikne i jejich přirozená krása a pokud vám vykvetou, bude výsledný dojem působit ještě mohutněji. Můžete je také naaranžovat tak, že budou vypadat jako krásný bytový doplněk. Zajímavé tipy se dočtete zde.  V jednom roce rostliny vytvářejí jen jeden pár listů. Mladé sukulenty vykvétají nejdříve po dvou až třech letech, a to žlutými nebo i bílými květy. 

V létě ven

Sukulenty můžete během léta za určitých podmínek i letnit. Ale potřebují takový prostor, který bude chráněn před deštěm. Kapky se totiž mohou na slunci stát doslova lupou, která dokáže povrch lithopsů popálit. Máte-li zahradu, můžete květináče umístit pod stromy. Zpět do místnosti je nutné přestěhovat rostliny ještě před začátkem podzimu, protože nízké ranní teploty a vlhkost mohou způsobit hnilobu jejich krčků.

Jednoduché množení

Množení lithopsů je poměrně snadné. Jednoduše opatrně oddělte od sebe jednotlivé rostlinky či celé trsy a přesaďte je do nové nádoby. Nebo si pořiďte nová semínka ve specializovaných prodejnách. Výsev začne klíčit zhruba za šest až dvanáct týdnů. Květináč nebo kelímek se semínky postavte do nádoby s vodou. Tu však nikdy nenalívejte přímo na semínka. Vyklíčit by měla zhruba za šest týdnů.

Zdroj: gardenersworld.com, succulentsbox.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47