Jak vybrat dřevo na grilování či do krbu? Poradíme, které je nejlepší

 Zahrada 
19. července 2018 09:03 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dřevo štípejte mokré - nadřete se mnohem méně! Pixabay
Většina lidí používá ke grilování či topení příliš mokré dřevo. Mezi suchým a mokrým dřevem je přitom velký rozdíl! A zásadní také je, zda ho budete štípat hned, nebo až těsně před použitím.

Při přípravě palivového dřeva je potřeba dodržovat některá pravidla. V první řadě je potřeba myslet na přípravu dřeva dostatečně dopředu. Minimálně rok by totiž mělo být uskladněno. Dřevo má různé vlastnosti, některé zásady jsou ale platné pro veškeré dřevo. Podle odborníků je zejména nutné zvážit, na co dřevo budete používat. Podle toho zvolíte, jaké dřevo koupit.

Základní druhy dřeva a jejich vlastnosti

  • Smrk – dobrá výhřevnost, ale praská kvůli vysokému obsahu pryskyřice, dobře se z něj vyrábí třísky na podpal, schne 1 rok.
  • Topol – malá výhřevnost, dobře se štípe, velmi rychle hoří, schne 1 rok.
  • Lípa – výborně, ale rychle hoří, schne 1 rok.
  • Borovice – dobře hoří, ale vzniká mnoho mastných sazí, schne 1 rok.
  • Modřín – křehké dřevo, uvolňuje o trochu více sazí než smrk, schne 1 rok.
  • Dub – dobrá výhřevnost, dlouhá doba hoření, schne více než 2 roky.
  • Bříza – vysoká výhřevnost, nepraská, březová kůra hoří i mokrá, dřevo je náchylné k hnilobě, schne 1 rok.
  • Buk – vynikající výhřevnost, dlouhá doba hoření, ideální dříví pro krby, ale rychle podléhá hnilobě, schne cca 2 roky.
  • Habr – nejvyšší výhřevnost, velmi kvalitní, schne 2 roky.
  • Ořech – velmi kvalitní drahé dřevo, schne až 4 roky. 

     

Štípat mokré nebo suché?

Rozdíl ve štípání suchého nebo mokrého dřeva je opravdu velký. Všeobecně platí, že by se dřevo mělo zpracovat co nejdříve. Dřevo z čerstvě poražených stromů se štípe mnohem lépe než to proschlé. Zvláště dřevo z listnáčů, tzn. tvrdé dřevo, se doporučuje řezat a štípat zásadně za mokra. Dřevo z jehličnanů je možné nařezat za mokra a štípat po proschnutí. Zajímavé je, že například tvrdé dubové dřevo se štípe mnohem snadněji než topolové, které je výrazně měkčí. Tvrdé dřevo by se tedy mělo štípat v syrovém stavu, sušit už polena. Měkké je dobré nařezat na špalky, štípat až koncem dalšího léta, pak nechat přes září a říjen vyvětrat a může se pálit.

Výjimky

Dub může být venku na dešti třeba i 3 roky, protože obsahuje více kyselých látek, které se postupně vyloučí a není problém s dehtováním a vytvářením kyselého prostředí při spalování. Kromě dubu také habr je nejlépe skladovat štípnuté alespoň na půl, lépe na čtvrt, protože v kůře buk a habr rychle práchniví. Čerstvější dub produkuje při spalování agresivní páry, které mohou zlikvidovat veškeré kovové součásti topeniště během pár let. Dokonce i litinu.

Skladování

Lesáci doporučují nejen štípat dřevo čerstvé, ale také je skladovat venku. Nejlépe pod přístřeškem, kam jde většinu dne slunce a kde neustále cirkuluje vzduch. Za rok je pak zaručeně vyschlé. Kůra se nesloupává. Ze smrku, borovice či jedle po dvou až třech letech při štípání opadává sama. Pokud se nechá měsíc na slunci a vzduchu, krásně vyschne a má skvělou výhřevnost. O správném skladování dřeva jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve