Je nejvyšší čas zazimovat jahodníky. Příští rok se pak můžete těšit na sladké plody

 Zahrada 
28. října 2021 16:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny potřebují nabrat před zimou sílu Pixabay
Máte na zahradě nebo terasy jahody? Tak pokud se z jejich sladkých plodů chcete těšit i příští rok, musíte se o ně před zimou postarat.

Jahody jsou oblíbenou pochoutkou pro děti i dospělé. Není tedy divu, že spousta lidí si je ráda pěstuje. Nicméně péče o ně nekončí sklizní. Jahodníky je potřeba také zazimovat.

Pryč s plevelem

Ještě než se pustíte do zazimování jahodníků, začněte tím, že je zbavíte plevele. Vytrhejte vše, co tam nepatří. Pokud je pěstujete na černé textilii, vytrhejte plevel z otvorů a okolí. Textilii poté očistěte od listů, trávy i nánosů hlíny, která by mohla obsahovat další semena rostlin. 

Nezralé jahody odstraňte

Máte-li celoročně plodící rostliny, pak odstraňte všechny plody, které již nemají šanci dozrát. Týká se to především zelených jahod. Poté vezměte nůžky a odstřihněte všechny nezdravě vypadající listy i rostliny, které už nevypadají zdravě. Vyhnete se tak tomu, že by se případná nemoc mohla přenést i na zdravé jahodníky. Nakonec můžete jahodníky ostříhat na výšku 5 cm. Pokud jste to již udělali po letní sklizni, znovu je nekraťte, stejně jako rostliny, které jste vysazovali v srpnu a září.

Nezapomeňte na hnojivo

Dopřejte jahodníkům na podzim kvalitní výživu. Díky ní budou mít sílu a snadněji přežijí i mrazy, Proto se poohlédněte po hnojivu, které bude obsahovat méně dusíku, ale naopak více draslíku, fosforu a vápníku. Tyto látky totiž posílí kořenový systém a pupeny, které jahodníky nasadily ještě v průběhu října.

Zalévejte do mrazíků

Se zálivkou určitě nepřestávejte do prvních mrazíků, jinak vám rostliny uschnou a máte po úrodě. Bude-li letošní zima teplá a suchá, určitě dopřejte jahodníkům vodu i během ní. Rostliny kromě vláhy potřebují také teplo. Výhodu tedy mají ti, kteří je pěstují na černé textilii. V ostatních případech bude nutné rostliny obložit slámou, abyste je ochránili před mrazíky. Ke krčkům rostlin také nahrňte trochu hlíny. Varují-li meteorologové před velkými  mrazy, zakryjte záhony chvojím, případně bílou textilií, která propouští ještě dostatek světla. Na jaře pak začnete s další péčí. Na co byste neměli zapomenout jsme psali zde.

Zdroj: true-about-ptc-sites.webnode.cz, garden.lovetoknow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum