Pes kardiak a péče o něj

 Mazlíčci 
17. září 2017 20:01 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kardiologičtí pacienti vyžadují zvýšenou pozornost, pokud možno bezstresové prostředí a vyváženou fyzickou zátěž. Shutterstock
Onemocnění srdce jsou u psů relativně častá, jejich výskyt se pohybuje kolem 10 %. Často jsou špatně rozpoznatelná a obtížně léčitelná. Přesto při správné péči může pes – kardiak vést téměř plnohodnotný psí život. Jakou péči tedy pes se srdečním onemocněním vyžaduje?

Vrozené vývojové vady srdíčka a cév se projevují už u štěňat. Degenerativní onemocnění je pak především problémem u starších zvířat. Nejvíce z toho jsou ohroženi jorkšír, čivava, jezevčík či pudl.

Příznaky psího kardiaka

  • špatné dýchání, pes se častěji zadýchává, jazyk nemívá správně růžový, spíše se mu změní do červenofialové barvy
  • snížený pohyb, pejsek se snadno unaví, ztráta energie, při procházkách se zastavuje a posedává
  • kašel – suchý dráždivý kašel, zejména po zátěži či psychickém projevu (např. při vítání majitele při příchodu domů)
  • mdloby a ztráta chuti k jídlu jsou již poměrně vážné příčiny nesprávného fungování srdíčka

Péče o kardiaka

Kardiaci obecně trpí velice často buďto nadváhou, nebo naopak díky specifickým nárokům na stravu nedokážou využít podávané krmivo a intenzivně hudnou.
V případě obezity je prospěšné snížit hmotnost. Díky tomu se zvíře stane vitálnější, bude méně dušné a méně se zatěžují tělní systémy. 

U hubnoucích zvířat je problém trochu složitější. Jednak s ochotou přijímat potravu, což někdy může být problém klíčový, jednak se specifickým nárokem na složení stravy. To lze zabezpečit asi jenom komerčně vyrobenou potravou, s pečlivěv vyváženými jednotlivými složkami a jednoduchým zdrojem energie. Kardiaci trpí abnormalitami v hladinách nenasycených nastných kyselin, proto je nutné je tělu dodávat ve zvýšeném množství. Stejně tak jsou citliví na hladiny minerálů (sodík, draslík, hořčík).

Bohužel trávení složkek potravy ještě závisí na jejich vzájemných poměrech, takže není přínosné "nasypat všeho víc a ubrat sodík". Proto je pro kardiaka určená komerční dieta, kde je vše již připraveno v ideálním množství.

Srdeční onemocnění je nemoc na plný úvazek a do konce života, my ho dokážeme pouze zpomalit a ulehčit život. o je potřeba mít na paměti a s tímto vědomím ke kardiakovi přistupovat. Což obnáší vyhýbání se procházkám v horkých dnech, přestat dávat pamlsky jako např. kolečka salámu.

Jedním z faktorů které mohou napomoci rozvinutí srdečního onemocnění, zde konkrétně onemocnění chlopní, je pravidelná péče o chrup. Infekce probíhající na dásních totiž může vyvolat degenerativní onemocnění srdečních chlopní a ze zdravého psa udělat kardiaka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008