Myčka je velký pomocník, ale některé nádobí může poškodit!

 Dům 
21. září 2017 12:08 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pečlivě dávejte pozor, co do myčky dáváte internet
Velkým pomocníkem v kuchyni je myčka, která může ušetřit spoustu času i práce. Některé kusy nádobí do ní ale nepatří a je potřeba ho umývat ručně. Myčka by ho totiž mohla nenávratně poškodit. Co do ní tedy nepatří?

Do myčky můžete nasázet všechno možné od menších talířů po větší, sklenice, hrnky, příbor, ale třeba i hrnce. Potom stačí jenom zvolit program, zmáčknout knoflík nebo jím otočit a většinu práce udělá chytrý přístroj.

Vy však musíte dát pozor, ať do něj nestrčíte něco, co po vyndání nebude mít stejnou podobu, nebo ztratí svoji funkci! Příkladem jsou ostré kuchyňské nože. V myčce se snadno ztupí a některé se pak ani nedají nabrousit. Pokud mají dřevěnou rukoje, riskujete, že praskne nebo se od kovové části oddělí.

Lehce se otupí i věci jako škrabka na brambory nebo struhadlo. S myčkou si příliš nerozumí ani dřevěné výrobky. Výrazně se poškozují. Prkénka se kroutí a praskají, z rukojetí příborů mizí lak i barva. Dřevo navíc pohlcuje pach a chemické prostředky.

Myčka poškozuje i většinu teflonových povrchů. Teflon se může začít odlupovat. Dovnitř nepatří ani křišťál a křehké věci jako sklo, ale ani starožitné nádobí. Může se z něj něco odloupnout nebo zakalit, ztratit lesk a podobně.

Raději pod rukama umyjte i vzácnou keramiku, která by se mohla poškodit. Stejně tak učiňte i se stříbrným, cínovým a hliníkovým příborem. Vlivem vysoké teploty může zčernat a litinové příbory zrezivět!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008