Jak odnaučit kočku chytat ptáky

 Mazlíčci 
02. listopadu 2017 07:22 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Kočky bývají v lovu ptáků velmi úspěšné Shutterstock
Milovníci koček svým mazlíčkům často nemohou odpustit, že brutálně loví ptáky. Pokud se kočka neválí doma na gauči nacpaná šunkou, má lovecké pudy, kterým neumí odolávat. Přesto ji můžete zkusit převychovat.

Domácí mazlíčci jsou sice našimi společníky a přáteli, často se ale chovají jako skutečná zvířata a predátoři. I kočka je přirozeně zvyklá lovit a se svou kořistí si i ráda hraje. Běžně se tak stává, že majitelé koček odklízí kousky myší, sbírají po balkóně peří a vytírají krvavou stopu.

Domluva někdy stačí 

Kočka je šelma, přesto jsou možnosti, jak její výpady na ptáky omezit. Zásadní je domluva. Jednoduše kočku vždy, když přinese mrtvého ptáka, pokárejte. Brzy pochopí, že zatímco za ulovenou myš dostává pamlsek, u ptáků to neplatí. Kočka je sice na každý svůj úlovek hrdá, přesto je potřeba dát jí rázně najevo, že ptáky lovit nemá. Kočka je sice velká osobnost, ale i tato osobnost musí vědět, co může a co ne. Postupně si zvykne a dokonce se časem může stát, že se lovu ptáků odnaučí natolik, že je nebudou lovit ani její potomci. Proto vyšlechtěné domácí kočky nemají potřebu ptáky chytat. 

Domácí vězení

Jsou kočky, které se ven prakticky nepodívají. Dokud jsou zavřené doma, vlastně nehrozí „žádné“ nebezpečí. Kočka se ale doma hrozně nudí. Stejně, jako se nudí všechna zavřená zvířata, včetně zvířat v ZOO. Je proto dobré dovolit kočce chodit na balkon či na terasu i dál. 

Překrmování

Pokud budete kočku neustále vykrmovat a přecpávat, brzy ji veškeré lovecké snahy přejdou. Zejména, pokud budete kočku krmit lidskými delikatesami a ona pak přestane mít chuť na obyčejné maso. Rozhodně to ale není vhodná cesta. Všeobecně byste totiž neměli zvířatům dávat „lidské“ jídlo. 

Rolnička

Velmi elegantním řešením je zakoupení rolničky, kterou připevníte kočce na obojek. Pokud použijete obojek proti klíšťatům, odstraníte hned dva problémy současně. Kočka sice nebude díky rolničce slavit žádné velké úspěchy při lovu, ale jinak ji nijak neomezí. Je vhodné poradit se s veterinářem, jaký obojek a jakou rolničkou zvolit. 

Americký bryndák 

Na americkém trhu je populární i kočičí bryndák. Jde o trojúhelník či obdélník z lehké syntetické látky, který je připevněn vpředu na obojku, zkrátka jako bryndák. Tahle nepříliš estetická záležitost je překvapivě funkční a kočkám se skutečně díky bryndáku nedaří ptáky usmrtit. Trojúhelník látky totiž kočce překáží u přesné koordinace pohybů, která je při lovu nezbytná. Zatímco malé savce loví kočky obvykle číháním a skokem (což se jim poměrně slušně daří i s látkovým omezovačem), útok na ptáka je pohybově náročnější. Často také vyžaduje plížení, které kočkám s bryndákem příliš nejde. Pokud nejste zrovna milovníky koček a přesto vám na zahradě chytají ptáky, lze cizí kočky vyhnat. Psali jsme o tom zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod