Inspirace: Krásné a jednoduché dekorace z obyčejných šišek

 Dílna 
05. listopadu 2017 08:30 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Obyčejné šišky lze proměnit v krásné podzimní dekorace Shutterstock
I z obyčejných šišek lze s trochou šikovnosti vytvořit neobyčejné podzimní dekorace. Běžte na procházku do lesa a nasbírejte si jich do zásoby. Budou se vám totiž později hodit také k vánočním dekoracím. Nebudete je pak muset složitě dolovat z pod sněhové peřiny.

K dekoracím můžete využít v podstatě jakékoliv šišky. Než s nimi ale začnete pracovat, je třeba je nechat pěkně rozvinout. Pokud byste to neudělali, krásná dekorace by po chvíli v teple změnila tvar. Nejrychlejší způsob je šišky jednoduše upéct v troubě. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a při asi 160 °C je tam nechte přibližně hodinu. Budou pak krásně rozvinuté a hlavně se už jejich tvar nebude měnit.

Jak šišky obarvit

Dekorace z šišek vypadají působivě i ve své přírodní barvě, můžete je ale také různými způsoby obarvit.

Lze použít například obyčejné temperové barvy. V plochém kelímku si namíchejte požadovaný odstín a přidejte do barvy kapku vody, aby se barva dobře aplikovala. Vezměte si měkký štětec a barvu nanášejte na šišky a nezapomeňte obarvit i všechny možné záhyby. Na igelitovém sáčku je pak nechejte vyschnout.

Hodně módní je také bílá barva ve stylu Provence. Šišky lze skvěle vybělit pomocí Sava na bělení prádla. Potřebovat budete také kýbl, gumové rukavice, talíř a kámen či cihlu na zatížení. Bez závaží by totiž lehké šišky z roztoku vyplavaly a nevybělily by se tak dokonale. Pak do kýble dejte šišky a nalijte na ně Savo. Šišky musejí být zcela ponořené. Přiklopte je talířem, ten zatižte cihlou nebo kamenem a nechte tak maximálně 24 hodin. Pak je opláchněte ve vodě. Když je vyndáte, budou opět zavřené a některé nebudou na první pohled vybělené. Neděste se, bělidlo pracuje i v následujících hodinách, takže výsledek se stoprocentně dostaví.

Věnec ze šišek

Na výrobu věnce ze šišek budete potřebovat korpus. Může být z polystyrenu nebo slámy, záleží jen na vás. 

Na korpus šišky začnete postupně lepit, nejlépe tavnou pistolí. Je dobré začít nejdříve vetšími šiškami, které nalepíte po obvodu. Kolem nich potom přilepíte ty menší – pokračujete směrem od vnějšího obvodu, přes vrch až k vnitřnímu obvodu (tam je nejlepší dát úplně ty nejmenší šišky).

Další nápady na šiškové dekorace najdete v naší fotogalerii. Mnohé z nich nevyžadují prakticky žádnou šikovnost a zvládne je opravdu každý.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve