Co zasadit na okenní zahrádku? Nechte se inspirovat

 Ostatní 
11. února 2018 16:12 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Máta by v domácnosti neměla chybět Shutterstock
I když je venku zima a vaše zahrada přezimuje, na okenním parapetu se dá ledacos vypěstovat. Nechte se inspirovat a odměnou vám budou čerstvé bylinky.

Bazalka

Bazalka patří mezi rostliny, které za oknem často pěstujeme. Potřebuje dobře osluněné stanoviště. Nesnáší příliš mnoho vody, ale sucho také nemá ráda. Někdy bývá problémem substrát, ve kterém ji domů přinesete, takže se vyplatí ji přesadit. Dobře vám dochutí italskou kuchyni. Pokud ji pěstujete v teplejších měsících, odhání hmyz. Bazalka má velmi dobré účinky na trávicí ústrojí.

Řeřicha

Řeřicha se nechává vzejít na vatě, je velmi rychle rostoucí a do dvou týdnů se můžete těšit na sklizeň. Je výborná na chléb či jiné pečivo. Nebo ji prostě jen přidejte do salátů, které chystáte. Má specifickou příchuť, která dodá vašim pokrmům šmrnc. Řeřicha se přidává do již hotových jídel. Neprochází již tepelnou úpravou.

Máta

Máta je samozřejmě velmi užitečnou bylinkou a současně kořením. Můžete z ní vařit čaj, můžete ji použít na dozdobení různých pohárů a dezertů, ale můžete ji přidávat i k masům. Výborně pomáhá při zažívacích potížích. Žvýkáním mátového lístku rychle osvěžíte dech a podporuje také chuť k jídlu.

Meduňka

Meduňku užijete zejména na přípravu ovocných salátů, do bylinkového másla, ale dá se použít i jako koření na ryby či mořské plody. Meduňka je ale velmi užitečná jako přírodní antidepresivum. Zaručeně snižuje stres, uvolňuje napětí, léčí opary a zajistí i klidný spánek. Neměla by tedy mezi vašimi zelenými přáteli chybět.

Šalvěj

Šalvěj zdárně přezimuje i venku, ale nemáte-li zahrádku, určitě si ji můžete pěstovat doma. Jako koření se hodí k masům. Jinak je to ovšem skvělá léčivá rostlina, která bojuje proti zánětům. Asi nejčastěji se používá při bolestivých zánětech v ústní dutině, kde je opravdu nepřekonatelná. Dá se pít i jako odvar. Působí na nervovou soustavu, ničí karcinogeny a odvádí škodliviny z těla. Pomáhá trávení. Jen se to s jejím užíváním nesmí přehánět.

Rozmarýn

Rozmarýn je základní součástí provensálského koření. Skvěle dochutí všelijaké masité pokrmy, ale výborný je také do salátů, omáček i polévek. Rozmarýn podporuje vylučování žluči, takže pozitivně ovlivňuje trávicí proces. Také pomáhá činnosti jater, zlepšuje paměť. Rozmarýn má rád, pokud ho občas zvlhčíte rozprašovačem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod