Každé víno potřebuje jinou teplotu, nekažte jeho chuť v lednici

 Dům 
12. ledna 2018 16:16 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každé víno potřebuje jinou teplotu Shutterstock
Jste milovníky vína a rádi si večer dáte s protějškem skleničku? Když otevřete lednici, máte víno ve více poličkách i ve dveřích? Nekažte jeho chuť v chladničce a pořiďte si domácí vinotéku!

Víno a především bílé je lepší studené, takže ho každý automaticky dává do lednice. Málokdo si ale uvědomuje, že každé víno v chladničce po delší době ztratí chuť i vůni. Jeho kvalita také trpí osvětleným prostorem, vibracemi, ale i nevhodnou teplotou nebo vlhkostí. Proto je lepší mít svou vlastní vinotéku.

Různá kapacita

Pokud si skleničku nedáváte zase tak často, postačí vám malá a levnější vinotéka, která nemá kompresor. Slouží ale spíš ke krátkodobějšímu uchovávání vína, například pro večer s přáteli nebo menší oslavu. Ty nejmenší mají kapacitu šesti lahví, takže i na menší večírek vystačí. K dostání jsou zhruba za 3000 korun.

Pokud ale chcete víno skladovat déle, je lepší vinotéka s kompresorem. Udržuje správnou teplotu a vlhkost. Je sice větší, ale její energetická spotřeba bývá nižší než u vinoték bez kompresu. Hlouběji do kapsy ale budete muset sáhnout kvůli pořizovací ceně, která se pohybuje kolem 10 tisíc korun.

Teplotní zóny

Než se vrhnete na koupi domácí vinotéky, musíte si ujasnit, kolik lahví vína v ní chcete skladovat. Každé víno navíc vyžaduje jinou teplotu. U bílých vín se doporučuje devět až 12 stupňů, u červených je teplota vyšší v rozmezí 14 až 16 stupňů. Pokud chcete vína červená i bílá, je lepší zvolit vinotéku se dvěma teplotními zónami, které umožní oddělení obou odrůd.

Existují spotřebiče i se třemi teplotními zónami, které umožňují skladovat archivní vína. To už je ale opravdu pro velké znalce. Při nákupu se dívejte na spotřebu elektrické energie, ale i na hlučnost. Čím je nižší, tím méně vinotéka vibruje. Je to lepší jak pro víno, tak i třeba pro spánek a odpočinek.

Hodí se všude

Domácí vinotéky mívají i zajímavý design a některé mohou stát kdekoliv. Dvířka jsou z tvrzeného zrcadlového skla a většinou mají kouřovou úpravu. Vestavené verze je možné můžete dát do kuchyňské linky nebo do jiné sestavy. Hodí se opravdu kamkoliv, ale nedávejte je poblíž myčky nebo pračky, protože otřesy nejsou pro víno dobré.

Důležitý je čerstvý vzduch uvnitř prostoru, který zajišťuje filtr s aktivním uhlíkem, cirkulaci obstarává ventilátor. Chod, teplotu a vlhkost lze regulovat pomocí elektronického displeje. Víno se dává do polic ve vodorovné poloze, která je pro skladování nejlepší.

Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete připravit i z malé úrody. Jak si letos vyrobit vlastní lahodný burčák, se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47