Malá koupelna nevadí. Může přinést skvělé osvěžení

 Dům 
05. dubna 2018 18:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do do menší koupelny se může vlézt sprcha se záchodem a umyvadlem Shutterstock
Máte malý prostor na koupelnu? Nezoufejte si a zařiďte si ji tak, aby byla každé ráno nebo večer, po práci i po tréninku, osvěžením a uvolněním. Ať už máte prostor velký, nebo malý, příjemný relax si můžete užít v každé z nich!

Když chcete dělat koupelnu, musíte vycházet z toho, jaké máte možnosti. Nejprve si ujasněte, jakou bude hrát roli. Vybavení a uspořádání se bude řídit velikostí a taky podle toho, zda preferujete koupelnu s vanou nebo sprchovým koutem.

Různé typy

Sprchový kout zvolte v případě, že máte raději sprchování než koupání. K dostání jsou kouty různých rozměrů a tvarů. Sprchové kouty a dveře se rozlišují podle typu konstrukce na rámové, půlrámové a bezrámové. Dále jsou pak čtvrtkruhové nebo rohové a se sprchovými dveřmi. Podle typu otevírání existují kouty a dveře s posuvným systémem, se zalamovacími nebo pivotovými dveřmi, dveře na pantu nebo v robustním profilu, které lze otevírat dovnitř i ven.

Vanu můžete mít i v menší koupelně díky prostorově úsporným řešením. Vany jsou doplněné i zástěnou nebo dveřmi, které vytvoří sprchovací prostor pro bezpečné a pohodlné sprchování bez cákání.

Vany mohou být podélné, okrouhlé nebo rohové. Výška s pohodlným vstupem by neměla překonat 60 centimetrů. Vstup do vany usnadní částečně zapuštěná vana. Nejdostupnější materiály jsou smalt a akrylát.

Koupelna je jedna z nejnáročnějších místností, která s sebou přináší spoustu problémů. Patří k tomu instalace vody, elektřiny, odpadu, ale také ventilace. Ve stísněných prostorách není lehké ani dispoziční řešení. Nelze se vyhnout otázkám spojeným s větráním vnitřních prostor, instalací sanity, obkladů a dlažeb.

I v malém prostoru se dá vymyslet funkční koupelna. Místo ušetří třeba rohové umyvadlo nebo zkosená vana, která je na jedné straně široká třeba tři čtvrtě metru a na druhé straně jen půl metru. Pokud je prostor ještě menší, je lepší mít sprchový kout. Místo ušetříte i posuvnými dveřmi.

Záchod mimo

Když to není potřeba a máte jiné místo, nedávejte do koupelny záchod. I přes nezbytné vybavení však musíte dbát na to, že je potřeba dostatek prostoru k bezpečnému pohybu. Člověk se musí pohnout do vany nebo sprchy, osušit se, vyčistit zuby a tak dále, ale neměl by se při tom pravidelně uhodit o roh skříně nebo o pračku.

Dbejte na dodržování minimální vzdálenosti mezi jednotlivými předměty, vzdálenosti od stěn a průchozí uličky. Umyvadla se uplatňují závěsná, umístěná na desce nebo vestavěná. Běžná výška se pohybuje něco pod metr, závěsná skříňka by měla být od podlahy vzdálená až 25 centimetrů kvůli snadnějšímu úklidu.

Dřevo i kámen

Mezi standardní materiály umyvadel patří keramika, akryl, k nadstandardním pak nerez, sklo, ale i dřevo nebo kámen. Sice to vypadá efektně, ale je to náročnější na údržbu. Pokud má rodina více členů, hodí se dvojité umyvadlo. Otázkou však je, zda se do menší koupelny se vším ostatním vleze. Jak zařídit koupelnu a toaletu podle feng shui, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve