Skladujete na zahradě palivové dřevo? Nedělejte tyto chyby

 Zahrada 
14. dubna 2018 12:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dřevo nelze uložit na zahradě jen tak Shutterstock
Každý, kdo má doma kotel, krb nebo krbová kamna, každoročně řeší, kolik dřeva bude na příští sezonu opět potřeba dokoupit. Ovšem nejen dokoupit. Mnohem důležitější je dřevo správně skladovat. Jinak jej totiž můžete klidně polovinu právě špatným uskladněním znehodnotit.

Ne každé dřevo se skladuje stejným způsobem. To, jak jej budete skladovat, se totiž odvíjí od druhu dřeva, ale hlavně od toho, zda skladujete dřevo štípané nebo neštípané. Existují ale i pravidla, která jsou pro uskladňování dřeva společná.

Na plachtu zapomeňte

Platí ale rovněž několik pravidel, která jsou pro skladování dřeva společná. Nutné je klást především důraz na to, aby uložené dřevo nebylo přikryto plachtou. To je snad horší, než kdyby na něj celý rok pršelo. Pokud zmokne, proschne, zapaří se a proroste plísní, to je pak problém. Dřevo pod plachtou navíc schne mnohem pomaleji.

Mokré dřevo není problém

Mnoho lidí si stále myslí, že pokud dřevo zmokne, nasákne znovu vlhkost, která se tak dlouho ze dřeva vypařovala. To ovšem rozhodně není pravda. Když dřevo zmokne, změní se pouze povrchová vlhkost, nikoliv vnitřní buněčná. Dřevo prosychá někdy i několik let a za několik propršených dnů opravdu nemá šanci nasáknout tak, jak si spousta lidí myslí. Muselo by být ponořené ve vodě několik měsíců vkuse, aby to mělo vliv na jeho vnitřní vlhkost.

Neskladovat na zemi

Dobré ale je, když nebudete skladovat dřevo přímo na zemi. Nejlepším řešením je proto umístit jej například na prázdné přepravní palety, aby mělo možnost větrání a schnutí i zespoda.

Neštípané dřevo

Rozhodnete-li se, že si z jakéhokoliv důvodu chcete koupit ještě nenaštípané dřevo, je dobré naskládat jej do hráně a nechat volně proschnout. Nepokládejte ho přímo na zem, ale na dřevěné palety.

Štípané dřevo

Na uskladňování je mnohem lepší a i způsobů uložení je mnohem více. Nejvíce používanou variantou je naskládat jej do jedné či dvou řad podél zdi nebo plotu. Jak na natírku plotu jsme psali zde. Zčásti je tak chráněné před deštěm a kolem domu také vytváří izolační vrstvu. Pokud jej umístíte podél plotu, je vhodné vytvořit přístřešek – ovšem, jak jsme psali, déšť dřevu neublíží.

Dřevník je ideální volba

Nejlepší je ale rozhodně dřevník. V ideálním případě je opatřen otevřenými boky, aby mohl volně profukovat vzduch. Střecha by měla být tak velká, aby ze všech stran přesahovala přes stěny dřevníku a odváděla tak veškerou vodu, která by jinak v případě dešťů na dřevo dopadala. Dřevo by ale nemělo být vyrovnáno až ke střeše a nemělo by být položeno přímo na zem.

Nikdy ne do sklepa

Ještě horší než pod plachtu je uložit dřevo do sklepa, protože pak je ve vlhkosti nepřetržitě. Vlhké prostředí dřevu neprospívá a i suché dřevo v nich může zplesnivět. Nejvíce hrozí plíseň buku a jasanu, naopak nejodolnější proti plísni a vlhkosti je dub.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47