Máte v plánu zasadit rajčata? Zkuste metodu bez semen a sazenic

 Zahrada 
22. dubna 2018 10:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Doma vypěstovaná rajčata mají bezkonkurenční chuť Internet
Kdo si jednou vypěstoval domácí rajčata, ví, že mají naprosto jedinečnou chuť, která se s kupovanými nedá srovnat. Rajčata lze pěstovat různým způsobem, ze semínek i sazeniček. Existuje ale ještě jeden méně obvyklý způsob, který je velmi jednoduchý.

Než se do pěstování rajčat pustíte, musíte si především zvolit odrůdu. Na výběr jsou rajčata různých barev, tvarů i chutí a každému chutná něco jiného. Největší výběr budete mít tehdy, když se rozhodnete vypěstovat rajčata ze semen. Nejprve nechte semínka vyklíčit na okně a pak malé rostlinky přesaďte do záhonu. Pokud zvolíte variantu pěstování ze sazeniček, dáte rostlinku rovnou do záhonu. O speciální obří odrůdě rajčat, která má výtečnou chuť, jsme psali zde.

Jde to i jinak

Existuje ale ještě jeden způsob, jak si vypěstovat šťavnatá rajská jablíčka. Pokud se vám dostane do ruky rajče, které vám obzvláště chutná, můžete se pustit do výsadby. Odpadne vám složité hledání správného druhu, což vám ušetří spoustu času.

Podmínkou ale je, že nesmíte všechna rajčata sníst. Ponechte si alespoň jeden plod. Pak si připravte větší květináč, dejte do něj vhodnou zeminu a na ni dejte plátky rajčete. Neměly by být moc tenké, ale není třeba ani krájet příliš tlustá kola. Pak plátky rajčat přihrňte hlínou a pravidelně zalévejte. Za chvíli vám ze semínek začnou rašit malé rostlinky.

Když budou rostlinky už silnější, jednoduše je přemístěte na záhon. Za několik týdnů se můžete těšit na úrodu.

Rajčatové desatero

Pokud se chcete dočkat opravdu bohaté úrody rajčat, je třeba znát alespoň základní pravidla, která jsou pro dobrý pěstitelský úspěch nezbytná.

Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.

Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se zasadit je hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.

Zkuste zasadit rajčata „na vodu“. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte, až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.

Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.

Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7. až 8. vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.

Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny.

Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším „lékem“ průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.

Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.

Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud budou ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.

V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou, dokud jsou křehké a mají velikost 5 až 10 centimetrů. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve