Holé stěny vypadají smutně. Dekorace přitom můžete vyrobit sami a za babku

 Dílna 
25. května 2018 14:27 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Byt s prázdnými zdmi vypadá neútulně Shutterstock
Prázdné zdi bytu na útulnosti moc nepřidají. Nemusíte přitom oplývat financemi, abyste si domů pořídili krásnou a originální dekoraci. Máme pro vás sedm nápadů, jak zdi v interiéru zajímavě vyzdobit.

Nástěnné dekorace dodají každému bytu punc nevšednosti. Nemusíte hned shánět drahé obrazy v galeriích. Často i levné a vlastnoručně vytvořené věci vypadají lépe než kdejaký originál od světového malíře.

Nabídneme vám sedm neotřelých nápadů, jak lze prázdné stěny v bytě zkrášlit vlastními silami. A zcela záměrně jsme se zaměřili na nápady méně sofistikované, které by měl zvládnout opravdu každý, nejen umělecky nadaný kutil.

Poličky za pár korun

Jednou z možností, jak vyplnit prázdné místo na zdi, je instalovat na ni poličku. K tomu vám postačí obyčejná líska od zeleniny či jiná bedýnka, kterou můžete bezplatně získat v každém větším obchodě, kde prodávají ovoce a zeleninu. Podle toho, jak velkou bedýnku seženete, bude pak polička užší nebo širší.

Bedýnku stačí jen přišroubovat dnem na zeď a je to hotovo. Pokud chcete, můžete ještě bedýnku pomalovat barvami podle vašeho vkusu, nebo polepit zajímavou látkou či pevnějším papírem.

Váza nemusí být jen na stole

Dalším zajímavým kouskem na vaší zdi může být série váziček ze zavařovacích sklenic. I tuto dekoraci zvládne vyrobit každý.

Stačí vám k tomu kus dřeva, zavařovací sklenice a nerezový stahovací pásek, který seženete v každém hobby marketu.

Ke dřevu přišroubujte stahovací pásek, přiložte k němu slenici a pásek šroubovákem pevně utáhněte. Pokud se vám pásek nelíbí, můžete ho překrýt nějakou stuhou nebo kůží, záleží na vás. Pak celý panel jednoduše pověste na stěnu.

Do váziček můžete dávat řezané květiny, ale když do nich nasypete zeminu, dobře poslouží i jako květináč na sukulenty, bylinky a podobně.

Fotky dodají rodinnou atmosféru

Prázdnou zeď mohou vyplnit také fotografie z vašeho rodinného alba. Nemusíte na každou shánět sólo rámeček, to by se prodražilo. Stačí najít jeden větší rám z nějakého obrazu a zezadu na něj připevnit několik řad špagátků. Lze je připevnit lepidlem nebo pomocí nastřelovací pistole. Vybrané fotky pak na provázek zavěste pomocí klipsů či kolíčků.

Velkou výhodou této dekorace je, že jednotlivé fotky můžete libovolně měnit za jiné. Fotoobraz se tak nikdy neokouká a bude stále aktuální.

Nálepky či barva se štětcem

Hluché místo na zdi lze vyplnit i dekorací, kterou si na zeď sami namalujete. Nemusí jít o žádné super umění, hezky vypadá i to naivní - jednoduché hejno ptáků, větev stromu s ptačí budkou, louka rozkvetlých květin nebo jeden velký strom.

Pokud se na vlastní výtvor necítíte, pořiďte si v obchodě samolepky. K dostání jsou jednak barevné role, ze kterých si můžete cokoliv vystříhat podle vaší fantazie nebo nejrůznějších šablon, ale také už hotové obrazce.

Dřevěné desky

I obyčejné dřevěné desky s patinou vypadají na zdi dobře. Můžete je tam nechat viset jen tak, nebo doplnit třeba zajímavým věncem či jinou dekorací. Dobře se na starých dřevěných deskách vyjímají třeba kovové lucerničky, které slouží jako svícny.

Nápadů, jak ozdobit dřevěné desky na zdi, ale existuje mnohem více. Můžete na ně přivrtat například nejrůznější háčky na zavěšení čehokoliv, nebo lze desky zkrášlit pomocí oblíbené ubrouskové metody, o které jsme psali zde.

Vařečková dekorace

Pokud si zajistíte dostatek vařeček, které už nepoužíváte, můžete se směle pustit i do této výzdoby. Vařečky seženete v každém antikvariátu nebo vetešnictví doslova za pár korun. Čím více na nich bude patrné, že se v životě už něco navařily, tím bude celá dekorace vypadat lépe.

Můžete si na zeď nejprve tužkou načrtnout, jak budete chtít vařečky poskládat a pak se jednoduše pustíte do lepení. Budete překvapeni, jak bude výsledek skvěle vypadat.

Ozdoba pro milovníky knih

Když už budete v antikvariátu, můžete si tam pořídit i pár starých knih a vyrobit z nich další dekoraci. Knížky by měly být různého formátu a rozhodně by nemělo jít o žádné vzácné kousky, které byste tímto způsobem znehodnotili.

Pak už jen knihy nalepte na zeď. Lepidlo naneste jen na obal knihy, stránky nechejte volné. Otevřené knihy pak ještě můžete ozdobit různými řetízky, růženci a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?