Jak na vaření v přírodě. Inspirace, které vám pomohou

 Ostatní 
23. října 2018 17:15 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vařič na suchý líh patří k jednoduchým řešením pro vaření v přírodě Internet
Nezvykle teplý podzim láká k výpravám do přírody. Bez obav se lze vydat i na výpravy s přespáním. Chcete si na cestě něco dobrého uvařit? Máme několik inspirací, které vám k tomu pomohou.

Jak určitě víte, je zakázáno v lese a 50 metrů od lesa rozdělávat otevřené ohně. Nabízí se proto několik jiných možností, které zákon neporušují a mohou vám pomoci zpříjemnit pobyt v přírodě. Otázkou je, která je nejvhodnější.

Vařič na suchý líh

Vařiče na suchý líh existují v několika provedeních. Od těch extrémně malých a lehkých až po rozměrné skládací vařiče. Nejrozšířenější je tzv. „postýlka na vaření“, která ve složeném stavu vypadá jako malá krabička z pozinkovaného plechu. Uvnitř může být zásoba tablet suchého lihu. Odklopením vzniká prostor pro hoření a vyvýšené místo, kam se umístí nádoba s vodou či pokrmem. Vařič se dá natočit uzavřenou částí proti větru, a tak vylepšit hoření. Suchý líh je bezpečný, dá se jednoduše uhasit přiklopením bočnic krabičky. Je velmi vhodné tablety izolovat proti pachu, který by se z nich šířil na okolní vybavení.

Vařič na tekutý líh

Vařiče na tekutý líh existují v mnoha variantách. Snadno se také vyrábějí podomácku. Důležité ale je, abyste měli pro své výpravy opravdu kvalitní a dobře uzavíratelnou nádobu na tekutý líh. Nejednou se totiž stalo, že líh někomu vytekl a bylo po vaření, a ještě došlo ke škodě na jiném obsahu batohu. K vařičům na tekutý líh je dobré přibalit také lehkou zástěnu, která bude vařič chránit před větrem. Pokud totiž vane silnější vítr, snadno dochází k sfouknutí plamene a také k prodlužování doby vaření. Zástěna je ovšem vhodná i k ostatním typům vařičů, pokud není součástí samotného konkrétního řešení.

Vařiče na propan-butan

Existuje obrovská škála vařičů na malé propan-butanové bombičky. Jde o velmi elegantní řešení, které je ale nákladnější z hlediska pořízení i z hlediska provozu. Mezi výhody patří ale lepší provoz během nižších teplot, kdy lihové vařiče naráží na hranice svých možností. Mnozí také ocení vařiče s integrovaným piezoelektrickým zapalováním, takže nás nezaskočí ani zvlhlé zápalky či nefunkční zapalovač.

Dřívkáče

Jde o skupinu vařičů na dřívka. S nadšením se používají, ale je velmi diskutabilní, zda byste je obhájili z hlediska jejich provozu v přírodě. Pokud jste ale na místě, kde můžete rozdělávat i ohně a nechce se vám shánět dřevo na velké ohniště, můžete dřívkáč použít. Jde o plechovou nádobu s otvory, do které přikládáte dřívka a nahoře máte nádobu s pokrmem. Mezi nejoblíbenější dřívkáč patří ten, který je vyroben z odkapávače na příbory nejmenovaného švédského výrobce. Můžete použít i velkou plechovku od broskví, kterou náležitě upravíte. Pokud můžete založit klasické ohniště, mohou se vám hodit rady, které jsme publikovali už dříve zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod