Jak rychle provonět dům: Poslouží bylinky i koření

 Dům 
17. listopadu 2018 17:02 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nasušené bylinky v látkovýcha sáčcích je sázka na jistotu Shutterstock
Line se vaším domem nepříjemný zápach zrovna ve chvíli, kdy je na cestě k vám návštěva? Máme pro vás triky, jak domov za pár okamžiků krásně provonět.

Ze všeho nejdříve se snažte najít zdroj zápachu. Někdy stačí jediný pohled a bude vám to jasné, jindy zase bude potřeba důkladně zkontrolovat celý dům a zdroj vypátrat. Mezi problémové oblasti patří zejména lednice, dřezy či koupelna. Zkontrolovat je vhodné také pelíšky zvířecích mazlíčků. Dalším častým zdrojem zápachu může být také instalatérské potrubí. Pokud cítíte zápach podobný zkaženým vajíčkům, pravděpodobně se jedná o vyschlý nebo ucpaný sifon.

Důkladně vyvětrejte

Pokud se vám zdroj podařilo odhalit a zneškodnit, ale zápach se i po důkladném vyvětrání stále drží ve vzduchu a návštěva je již za dveřmi, vezměte si na pomoc například difuzér s vonnými tyčinkami. Jedná se o sklenici naplněnou vonnými oleji, k přenosu aroma se využívají bambusové tyčinky, které olej nasáknou a následně vůni vypouští do vzduchu. Můžete počítat s okamžitým provoněním místnosti.

Ovzduší zaručeně zlepší také vonné sáčky naplněné sušenými bylinkami nebo aromatizovanou rýží. Můžete je jednoduše ukrýt například pod pohovku, pověsit do skříně nebo položit k oknu. Pokud máte trošku více času, sáčky lze také vyrobit v pohodlí domova. Postačí vám k tomu textilní sáček, sušená levandule nebo tyčinky skořice a jehla a nit.

Voňavé bylinky

Vůni bylinek skvěle roznese po domě také pára z vroucí vody. Naplňte hrnec do půlky vodou a přiveďte ji k varu. Přidejte voňavé bylinky a koření, jako je například skořice nebo hřebíček. Stáhněte plamen a nechte vodu slabě vřít. Po provonění domu si můžete udělat pohodlí s čajem v ruce. Jak se zbavit nepříjemného zápachu z bot, jsme psali zde.

Velmi dlouho se ve vzduchu drží nepříjemný cigaretový zápach. Lehce se jej však můžete zbavit pomocí octa, který slouží jako neutralizátor pachů. Rozmístěte po domě misky naplněné octem nebo čpavkem. Po pár hodinách bude domov bez cigaretového zápachu. Může se však stát, že kvůli častému kouření se zápach zažere i do koberce. I s tím se dá bojovat. V tomto případě vám pomůže jedlá soda. Koberce důkladně vyluxujte, posypte sodou a zhruba za tři hodiny jej znovu důkladně vysajte. Zápach by měl po tomto kroku být minulostí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?