Avokádo ani vlašské ořechy psům nikdy nedávejte. Hazardovali byste s jejich zdravím

 Mazlíčci 
15. prosince 2018 14:14 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Existují potraviny, které psy ohrožují na zdraví i životě Depositphotos
V předvánočním čase lidé tráví v kuchyni více času než obvykle, a to hlavně kvůli vaření a pečení. Pokud se vám pod nohama plete váš čtyřnohý psí kamarád, dejte si velký pozor, aby nesnědl potraviny, které mu dělají opravdu hodně zle. A rozhodně nejde jen o čokoládu.

Pejsci se v kuchyni rádi motají, protože tajně doufají, že vám při přípravě jídla nějaký ten kousek upadne na zem a oni si pak na něm pochutnají. Lidské jídlo pejskům nesvědčí v žádném případě, existují ale potraviny, na které byste si měli dávat obzvláště pozor. Po jejich požití totiž psům hrozí vážné zdravotní komplikace.

Pejsci umí dělat smutné oči a v loudění jídla jsou často přeborníci. Představíme vám ale sedm potravin, kterých by se váš pes měl vyhnout opravdu širokým obloukem. V opačném případě může jít vašemu psímu kamarádovi doslova o život.

Zrádný muškátový oříšek

O Vánocích často používáme muškátový oříšek. Ten krásně koření jídlo, ale pro psy je velmi nebezpečný. Způsobuje silné křeče a může být ve vyšším množství až smrtelný.

Pozor na ořechy

Ani klasické ořechy nejsou pro psa zdravé. Pozor si dávejte především na vlašské a makadamové ořechy. Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.

Nezdravá slaná jídla

Rozhodně svým pejskům nepodávejte solená masa či jiné solené potraviny. Sůl mají sice psi rádi, ale není pro ně zdravá. Zatěžuje ledviny, kosti i klouby a navíc není dobrá pro trávení. Sůl také patří k nejčastějším alergenům, varují odborníci.

Čokoládové nebezpečí

Čokoládu miluje většina lidí a svůj život si bez ní mnoho z nás nedovede představit. Pro psa je ale tato pochoutka v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost látek, jako je kofein, teobromin a vysoký obsah tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.

Hroznové víno a avokádo na špatné zažívání

Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce, a především vážné problémy s ledvinami. Nejde ale o jediné ovocné riziko. Například třešně, meruňky a hrušky způsobují psům nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci.

Kofein způsobí zvracení

Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte například na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení, neklid, ve vážných případech dokonce smrt.

Nadýmavá cibule

Lidskému organismu cibule dodá plno zdravých živin. Psovi bohužel ale ve větším množství velmi škodí, protože obsahuje látky, které ničí červené krvinky, a mohou tak vyvolat i anemii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. Vhodná není ani pažitka, jak syrová, tak ve vařeném stavu. O tom, co děllat, když vašeho psa trápí nadměrná plynatost, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?