Vybrat živý, nebo umělý vánoční stromeček?

 Ostatní 
14. prosince 2019 10:03 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ozdobený strom nesmí o Vánocích chybět v žádné rodině  Depositphotos
Bez stromečku by byly Vánoce chudé. Pomalu si už chystáte ozdoby, ale stále nevíte, zda si pořídit živý, či umělý strom? Oba dva mají své výhody i nevýhody. Všechny vám je vyjmenujeme. Podle nich se můžete snáze rozhodnout.

Tradice zdobení stromu v domácnostech pochází z Německa. Nejdříve se uchytila v řemeslnických domech a později postupně pronikala do domácností. K nám tradice zdobení stromu dorazila koncem 19. století, takže jde o poměrně novodobou záležitost.

Tradice se rozšiřovala velmi pozvolna hlavně v bohatších měšťanských rodinách. Po I. světové válce se začal zvyk šířit i na venkov. Do té doby si lidé zdobili pouze větve.  Dnes už nazdobený strom chybí v málokteré rodině. Většina domácností si pořizuje smrk, jedli či borovici.

Živý strom

Živý strom vám provoní celou místnost, budete si připadat jako v lese. Krásná vůně dokreslí vánoční atmosféru. Další výhodou je, že ho můžete poměrně snadno zkrátit podle svých vlastních potřeb. Nemusíte se bát, že když si pořídíte řezaný strom, ničíte tím lesy. Stromky se speciálně pěstují na Vánoce v lesních školkách či na plantážích.

Nevýhodou řezaného stromku je, že mu poměrně brzy začne opadávat jehličí. Pro vás to znamená, že ho budete muset neustále uklízet. Když strom potáhnete domů, budou za vámi padat hromady jehličí. Strom v domácnosti proschne a velmi dobře hoří.

Když se nějakým nedopatřením dostane třeba plamen svíčky ke stromu, může velmi rychle vzplát. Musíte být velmi opatrní. Řezaný strom je poměrně drahý. Pokud chcete mít doma nějaký velký a hezký, zaplatíte minimálně tisíc korun. Cena se však může vyšplhat ještě výš.

Umělý strom

S umělým stromem je poměrně snadná manipulace. Můžete ho složit do krabice. Sám o sobě má už dokonalý tvar, který nemusíte nijak upravovat. Velkou výhodou je, že nenadělá žádný nepořádek, jehličí vám z něj neopadá. Stojí zhruba podobně jako živý strom s tím rozdílem, že vám vydrží ještě několik dalších let. Ve výsledku se vám finančně vyplatí, protože řezaný strom po skončení svátků vyhodíte.

Umělý stromeček má poměrně velkou nevýhodu, převážně se totiž vyrábí z plastu. Rozhodně nejde o ekologický strom. Při jeho likvidaci se uvolňují jedovaté látky. Jelikož je umělý, neprovoní vám hezky byt jako živý. Stejně jako stromečky patří k Vánocům i svíčky. Vyrobte si své vlastní.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?